July 5, 2017

162 Lompat Si Katak Lompat, Lompat Ezam Tinggi-Tinggi


Saya puji tajuk Astro Awani yang 'catchy' iaitu Ezam Keluar Parti Sendiri. Ezam Mohd Noor adalah insan yang istimewa. Pemegang rekod sebagai pemimpin parti yang paling banyak keluar parti termasuk parti yang ditubuh oleh beliau sendiri.

Tindakan Ezam tidak jauh berbeza dengan Mantan Perdana Menteri 22 tahun di mana beliau menubuhkan UMNO Baru pada tahun 1988, dan  selepas itu keluar parti dua kali! Guinness Malaysia Book of Records wajiba meletakkan nama Ezam Mohd Noor sebaris dengan pencipta-pencipta rekod di Malaysia.

Keluar UMNO, masuk PKR. 

Keluar PKR, masuk UMNO.

Keluar UMNO masuk Pati Chap Bunga,

Keluar Parti Chap Bunga masuk Parti New Gen.

Sekarang keluar Parti New Gen nak masuk PKR semula agaknya?

Asyik keluar parti saja Ezam? Kotak mana kotak? 6 kotak mana?

162 comments:

Anonymous said...

Org punya sukalah masuk keluar..tp cucu yg meroyan..

eri said...

dulu masa dlm pekembar x sempat jilat kot...tapi ada babi2 pekembar kata jilat dia ni x sesedap jilat jho taik lo...taik lo sedang2 elok ja ezam tu tawar sikit...
ya la mana la kotak??6 kotak mana??masa katak ni dok dalam pekembar awat tak tanya??

Mat Gunong said...

Lompat ezam lompat, tidak begitu memudaratkan Negara. Tapi Rembat Ajib Rembat,sudah tentu adalah pengkhianat Negara. Hehehekikikihahahakahkahkah

Anonymous said...

Lompat si Katak Lompat...lompat tingi-tinggi...jangan salah lompat ...termasuk dalam kandang BABI.....

Anonymous said...

MADEY dah nangis-nangis kat Kota London...mengenangkan nasib ahli-ahli Parti Cap Munge....Apa taknya...si Hamidah Osman tengah bercengkarama ngan si Syed Saddik Segaraga....sebelem PRU akan layu dan Melingkopla Part cap Munge ni...dah nak mampos daaaa.....

eri said...

pilihanraya???

Anonymous said...

kesian pencinta parti cap munger .. berterabur pengikut tongong bengap mrk, komen pun ikut sedap otak babi mrk aje nak tulis, mcm anak ayam kehilangan bapak ayam .. bapak ayam senang lenang dikota London memfaraihkan kegunaan wang rompakan besar2an Bank Negara .. pengikut tongong seteguk air sirap dan seketul kueh raya pun tak merasa dari situa kedekut tu .. kesian kesian ..

rupa2nya pergi beraya dgn sibetina Sarawak Report .. beraya dgn penyokong dan pengikut tongong bengap buat apa pada dia tak mendatangkan keuntungan peribadi pada dia setakat mengabiskan boreh aje .. tinggallah sitongong2 mempersembahkan kebodohan masing2 diblog ni, utk ambik hati konon pemimpin tmak kedekut mrk .. uuuwweeekkkkkk ..

Anonymous said...

Apa salah nya beliau mahu memalukan diri sendiri,biarkan saja lah.Sangkanya rakyat Malaysia tak ada otak ,apa yg dia buat semunya kena.Rakyat Malaysia sangat percaya pada dia,bakal penentenag rasuah yg sangat tegar,sehingga 6 kota bukti rasuah dan salah guna kuasa dalam simpanannya dah berpuloh tahun tak muncul-muncul.Berapa ramai agaknya perasuah yg telah berjaya di cekup hasil dari kerja dia?.Ezam muka tak tahu malu.

Anonymous said...

bila terlompat masuk parti tupperwear maka tamat lah kerjaya lompat melompat izam..

Anonymous said...

Lompat ezam lompat,
Lompat masuk ke kandang babi..
Tapi Rembat Jibo Rembat,
Rembat hanya auta hearsay macai babi..
Hehehekikikihahahakahkahkah

Anonymous said...

Banyak sangat komen bodoh kau peneroka felda oii..merapu. Macam orang mabuk. Pergi basuh muka kau dengan air kencing najib. Ambik berkat penyamun.

Anonymous said...

Ezam dengan Zaid mana lagi banyak lompat?

NoName

Anonymous said...

Ibrahim perkasa?..

Anonymous said...

Ezam:
1. Keluar UMNO, masuk PKR.
2. Keluar PKR, masuk UMNO.
3. Keluar UMNO masuk Pati Chap Bunga,
4. Keluar Parti Chap Bunga masuk Parti New Gen.
5. Sekarang keluar Parti New Gen

Zaid Ibrahim:
1. Keluar UMNO masuk PKR.
2. Kelaur PKR masuk Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air
3. Keluar Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air masuk DAP.

Mavles dua-dua orang ni.

NoName

Anonymous said...

Peneroka ini sekolah tak tinggi..dia sekolah bangunan 1 tingkatt jer kat felda ulu pahang...hehehe...otak pon rendah..

Anonymous said...

Ezam dan najib sama jenis spesis tak de kemaluan...muka slamber

Anonymous said...

awat nya hangpa stress ni...
mana tau aku peneroka felda..korang pasti ke
aku la sebenaqnya mahaguru doremon tahap dewa langit ke7..
aku lah yg ajaq izam nk suruk tang mana kotak ajaib tu...

Anonymous said...

Depa dua ni akan join parti baru.."KARUNG"
katak + burung...
karung bukan sebarang karung...isi kotak2 ajaib boleh... lumba lari dalam karung boleh... buat blanket party pun boleh...

Anonymous said...

Kasi anjing rabies madiir puas menyalakk.. Nk tgk stkt mna pncapaian trtinggi diorg.. Pondan Eri pun ade.. Elok bangat.. Cts kasi kandang free.. Kah kah kah..

Anonymous said...

Kje hina peneroka je.. Bodoh btol anjing rabies madiir ni.. Geng felda bce lg bnci dgn chap munge dn pakatong.. Ptut le ribuan ahli dh cabut lari.. Xthn dgn kerenah org gile dlm chap munge..

So jgn mrh dn menyalak le bile pru nnt pakatong tumbng.. Boboi hilang kerusi.. Asyik hina org kg..

Anonymous said...

Satgi eri pondan tua check in siap dengan carutnye..maki hamunnye...kikikiki.. Pondan tua jubor dah tak laku meroyan cari makan kat blog ni pulak..

Anonymous said...

Kalau tak menghina..tak mencarut..tak maki hamun orang bukan pakatoon bodoss namanye..
Nak kenal ciri2 pakatoon bodoss cap tangan ngan nyin bukan susah sangat pun...kikikiki..
Biasa la.. Training jadi hanjing pakatoon pun kat kandang babi..ape sangat la IQ nye.kikiki

Anonymous said...

Sendiri komen? Bangang punya peneroka. Patut isa samad sapu habis duit felda

Anonymous said...

mana macai hanjing pakaton yg suka maki kutuk org felda tu .. oooohhh .. tengah sibuk mengunyah tulang babi kering dgn kawan2 rupanya dlm kandang babi .. babi tunggal puaka pulak dah lari keluar negara ye?

Anonymous said...

Sebanggang2 peneroka tak ade la sampai jadi penjaga kandang babi...hik5


Anonymous said...

bior ler cap bunga maki hamun peneroka ..pahala free tu...
bila dah kemaruk kuasa..angan2 terlampau tinggi nak kan Putrajaya sampai terlupa yg peneroka2 ni ada anak cucu yg dah layak mengundi ..
nak wat camne kan ..

Anonymous said...

babi tunggal puaka cap munger ingat dgn adanya si isa samad korup pengikut tegar dia memegang tampuk felda dan fgv dia boleh gunakan utk sabotaj bisnes felda, songlap duit felda dgn bagi tender2 dan kontrak2 felda kpd kroni2, supaya akhirnya org felda akan marah dan mengamuk dgn kerajaan, dan berakhir dgn mengundi parti cap munger .. last2 si isa yg mencicit cabut lari dari felda bila konspirasi dah mula nak terbongkar ..

tu lah sbb2nya penyokong bengap cap munger sakit hati dan marah pada org felda krn rancangan jahat pemimpin2 mrk tidak menjadi sepenuhnya, dipatahkan oleh kerajaan ..

Anonymous said...

Mahkamah singpore dah sahkan najib rembat 2 .6 billio duit 1 mdb..hehe..ko nak auta lagi?..

Anonymous said...

Ko dah masuk kandang babi jho lo...hehehe..

eri said...

wow awalnya peminat2 aku dah carik dah...kawan2 yg lain jgn jeles ek puak2 babi pekembar ni memang kalau tak dimaki stgi depa gatal2 satu badan...hahahaha xmau maki biar korang gatal2 satu badan...hahaha bodohnyer pekembar...
LAGI HARAM LAGI NIKMAT....cuci bersih bontot taik lo...

babi2 jgn sentap ek awal pagi lagi ni nanti boleh merosakkan mood seharian anda....tapi sebab anda babi2 pekembar memang semulajadi babi so buatla apa nak buat pun...pokok dek kau la babi....nak tegur sangat pun dah memang jenis babi nak buat apa lagi kan...nyondol ja la kojo ekau ek...

Anonymous said...

10:19 .. ko ingat org lain bengap mcm ko penyokong parti cap munger ke? ko syok sendiri lah dgn fakta bangang yg babi tunggal puaka tu bagi kat ko ..

Anonymous said...

Hanjing gila jho lo dari felda ulu pahang dan marah...tak hina penroka felda yg lain..ko sekor je hanjing gila jho lo peneroka yg layak dihina kerana bodos....hehehr..marah kena jual.kang..

Anonymous said...

9.45 ko tak maki tak mencarut tak hina?...sedar diri ler..

Anonymous said...

Lebihan gst pun kerajaan persekutuan nak sapu..jilake punya najib. Kerajaan jentai.

Anonymous said...

Penoroka felda nak komen tu...biarkan..

Anonymous said...

mana ada pemimpin yg tulus ikhlas berjuang utk parti boleh lari berdesup keluar negara tinggalkan pengikut2 dan penyokong2 bercakaran bergaduh sama sendiri. sepatutnya sbg pemimpin, selesaikan masalah dalaman parti. ini tak, mencicit lari bersembunyi luar negara .. nampak sangat memperbodoh dan mempersundalkan ahli2 parti sendiri ..

Anonymous said...

Kutuk sekor jer anjing peneroka felda yg teramat bodos penjilat jubo tahik cina jho lo...hehehe..

Anonymous said...

oooooo .. ye jugak, betul tu ..
padanlah komen2 parti cap munger mcm org dah kena sawan babi ..
kena badi babi tunggal puaka rupanyer .. kih5

Anonymous said...

Sape lantik isa?...hehehe..bodos betul ko ni macai cap 1 mesia...kita orang tak pernah marah orng felda ...kutuk ko dan isa dan najib yg rosakkan orang felda...

Anonymous said...

Kahkahkah...si bodoh peneroka bwh tempurung mengaku isa samad korup. Marah najib nanti. Isa samad tu kesayangan najib. Rahsia bsr najib dia pegang. Telur najib pun dia simpan. Apa pulak lepas ni? rci felda ke peneroka? Mmg otak kau besar bijik sawit. Level rendah. Bila letak 1 isu, kau cepat melatah. Tak tau nak sebelahi siapa. Kahkahkah..bodoh

Anonymous said...

Macai cap 1 nesia memang bengap dan bodos...prompak di jadikan ketua...cina prompak dibiarkan bebas...bidos bertingkat2..

eri said...

bersungguh-sungguh la babi2 pekembar ni dok kata Mahathir lari la sembunyi la...apa ke bangang sangat hgpa ni...mak bapak ko pun bangang macam ni jugak ka???
Dia pi mana orang tau....dia jumpa sapa orang tau...dia buat apa orang tau takkan la macam tu ko declare dia lari swmbunyi kot...kalau macam tu pun ko kira lari sembunyi agak2 nya nabi taik lo korang tu masuk kategori apa???
Macam hg ni aku tau la tmasuk kategori bodoh piang kuda kayu bangang abadi dulu kini dan selamanyakan...kena bodoh betul baru boleh join pekembar ek??patut la aku nyer permohonan keahlian asyik kena rejek ja...sebab tak cukup bodoh la aku rasa...

LAGI HARAM LAGI NIKMAT....bodoh babi amalan hidup pekembar....

Anonymous said...

Najib memang bahlol. Santai di perth pakai seluar pendek sambil main hp. Macai terkial2 nak jawab isu. Daripada dulu lagi setiap taik najib macai kena bersihkan.

Anonymous said...

Memang macai Cap 1 mesia bodoois...najib prompak lantik Isa penyamun ketua felda dan fgv..kena samun marahkan bersatu plak...najib hantar plak penyamun ketua spad...habis lervteksi plak jena samun...hihihi..macai cap 1 mesia bodoos bertingkat3...

eri said...

oit nak bercakap ngan babi kena guna bahasa babi la babi oi...takkan nak guna bahasa istana kot cakap ngan babi...babi punya babi...hahaha..
LAGI HARAM LAGI NIKMAT....hanya babi yg mengaku pekembar...

Anonymous said...

Najib bukan main hp...najib hantar mesej kpd loyar mualaf shafeei tanye dah siap blm alasan nak elak perintah mahkamah sediakan akaun bayaran 9.5 jota dari duit rmpakan 1mdb..hehehe...

Anonymous said...

Macai cap 1 mesia tak reti bahasa manusia...hehehe..

Anonymous said...

Contoh terbaik sawan babi gila..jatuh kepada...jeng..jeng...jeng..

Eri pondan tua...
Tahniah..tahniah...kikiki
Sila pilih hadiah tulang babi mane yang mau di jilat.. kikiki

Anonymous said...

Tu dia aiihh... Si eri pondan tua komen berturut2.. Kikiki..
Lapar tulang babi ni...

Anonymous said...

Cap 1 malaysia ok lagi dari cap kandang babi.hik5..

Anonymous said...

Geng kandang babi dah pape kedana kena gst.. Hik5.. Raya aritu jilat tulang babi je ke..?? Kesian..sampai miskin kau yek kena gst..orang lain kena gst jugak tapi elok je ratah rendang ketupat lemang..hik5

Anonymous said...

Cap kandang babi meroyan.. Kahkahkah

Anonymous said...

Mana cybertrooper umno lain? Lepas dapat samsung a9 & duit raya rm1000 terus senyap. Tinggal la macai volunteer felda seekor ni terkial2 taip jawab komen macam nak gila. Silap haribulan gantung diri kat pokok sawit..wakaka

Anonymous said...

Eri pondan tua meroyan..bangun tido lapar tulang babi terus menyalak..kikiki

Anonymous said...

Jing...lapar tulang babi ke jing..? Kikikiki
Kemain menyalak lagi..kikiki

Anonymous said...

Berikut adalah jumlah tuntutan 12 PBT di Selangor kepada Kastam.

Majlis Bandaraya Shah Alam - RM5,994,802.68
Majlis Perbandaran Klang - RM5,608,374.23
Majlis Bandaraya Kajang - RM5,133,918.13
Majlis Perbandaran Ampang Jaya - RM5,007,221.75
Majlis Perbandaran Selayang - RM4,174,960.00
Majlis Bandaraya Petaling Jaya - RM3,245,106,13
Majlis Perbandaran Subang Jaya - RM2,787,986.95
Majlis Perbandaran Sepang - RM2,172,596.17
Majlis Daerah Kuala Langat - RM688,457.65
Majlis Daerah Hulu Selangor - RM725,319.51
Majlis Daerah Sabak Bernam - RM447,181.56
Majlis Daerah Kuala Selangor - RM198,040,98

● peneroka felda, terdesak sangat ke kastam sampai taknak pulang duit pbt selangor? Nak pakai dulu? Kahkahkah...

eri said...

kalau dah ada anak cucu yg boleh mengundi apa lagi cepatlah suruh tuhan jibby ko tu bubar parlimen cepat...
Korang gerenti menang la so buat la pilihanraya cepat2 ek...
nak wat camne kan dari bos besar sampai la ke level pencacai tua kutuk tukang angkat najis(level ko la ni bi10.09) semuanya xda telur...kalau ada pun semua rossy dah cekak dah tu yg terkepit sana terkepit sini tu...

LAGI HARAM LAGI NIKMAT....sebodoh orang tuanya kah anak cucu FELDA??

Anonymous said...

Kau ni lapar sangat ni..kesian.. Sabar..tulang babi tengah panggang tu..bawak bersabar ye.. Sementara tu buat2 la kerja sikit kat kandang tu..jangan malas..jangan tau menyalak je..nanti kantoi dengan tokey babi tak pasal2 kena buang kerja...hik5

Anonymous said...

Hanjing penjaga kandang babi nak meroyan..biarkan...hik5

Anonymous said...

Dah tentu la aku sedar...sebab aku bukan penjaga kandang babi macam kau..hik5..sentap ke..hik5

Anonymous said...

Sembang ape ni hanjing oii..mahkamah singapore dah sahkan..? Kutip dari kandang babi ke..? Hik5

Anonymous said...

Ape kaitan dengan peneroka felda..? Nak tunjuk bodoh ke jing..? Hik5

eri said...

geng2 pembangkang tak kesah pun dia ada ka takdak sebab kitaorang ni semua jenis yg tak suka makan free....
Lain la pekembar kan pantang org bagi makan free kerja nak sesah ja...kena pulak free n haram...fuh apa nak kata la kan...dia pi London berbagi harta pun ada kitaorang kesah janji dia senang hati....tuhan jibby ko tu kat bali ngan Australia tu agak2 ko sejam berapa minit dia senyum gelak senang hati...dah la yg ikut tu semua anak2 haram sapa xtau...baru nak senang hati sikit pusing2 fat lady of Malaysia dok jeling ja takut jibby tiba2 dok dalam skirt awek mat saleh....
ooooo baru aku paham....sori la ek aku ni memang pick up slow skit....babi2 pekembar ni dah start rindu tuhan jibby diorang tu....

Anonymous said...

Kaulah wakil peneroka tu bodoh. Malu nak mengaku pulak..haha. kerajaan dah takde duit sangat ke sampaikan duit lebihan gst pun liat nak pulang? Ke kau takde idea..haha

Anonymous said...

Eri pondan tua suruh bubar parlimen..? Kikikiki.. Lawak sungguh.. Pangkat hanjing kurap menyalak suruh bubar parlimen..??
Kau sape jing..?

Anonymous said...

Ape kaitan peneroka dengan kastam..? Sejak bila pulak peneroka kutip duit dari pbt..? Hik5.. Jangan tunjuk sangat bahalul tu jing..hik5

eri said...

ko memang la bukan penjaga kandang babi....ko babi yang duduk dalam kandang tu sebab tu kitaorang kena jaga takut terbabi habis rakyat2 marhaen yg tidak berdosa...
bagusla kalau sedar ko tu babi..hik5..sentap ke..hik5

Anonymous said...

Alih tiang gol ke peneroka? Kau jawab la bagi pihak bos kau najib. Apa pasal beriya kutuk kerajaan negeri selangor, jamal siap buat demo depan SUK, duit pbt selangor jugak kau rembat..memalukan. Tak reti nak jawab? Kahkahkah

Anonymous said...

Eri pondan tua pulak pantang di hulur tulang babi...kompom menyalak sampai ke malam..hik5

Anonymous said...

Kau yang menyalak tak pasal2 kat sini tetiba kaitkan peneroka dengan pbt ape hal.? Kau ingat menyalak kat sini kastam tau ke. ? Pi la menyalak kat pejabat kastam sana..bodohh...hik5
Menyalak kat sini nak buat ape..? Simpan bahalul tu jing..hik5

Anonymous said...

siakap sinohong
gelama ikan duri
cakap bohong
jadi cam eri....pondan tua

hik4

eri said...

isk ni sapa lepas babi2 ni semua ni...nak kena ni geng penjaga kandang ni suka2 ja lepas babi merata-rata...

Anonymous said...

Kahkahkah...ternyata otak besar bijik sawit

eri said...

ko pulak sapa babi???aku kan scandal mak ko...xtau ek??
kikiki.. Lawak sungguh.. Pangkat babi tonyok patut la takut bubar parlimen..??
Kau sape bi..?

Anonymous said...

Babi tunggal umno berpantun. Babi pun pandai pantun. Babi pekembar

Anonymous said...

Otak kau besar kandang babi..? Hik5.. Patut la bengap..hik5

Anonymous said...

Sudah2 la eri pondan tua oii.. Lapar tulang babi ye.. Kesian..

eri said...

babi10.57 darai tua meroyan...bangun tido ja dah mintak nak jilat jubo taik lo...kikiki

Anonymous said...

Eri LGBT Penjilat Juboq Tegar Dapigs....Banyak makan dedak si Mamak MADEY Kutty....nanti kena Juboq sama Nuar Al Jubori ....muka menguak ke langit...He...He...He....Haram Jadah....

Anonymous said...

Kikiki..pondan tua kalau dah sentap memang macam tu la...

Anonymous said...

Fuyyooo...babi umno sudah pandai berpantun?? Sapa ajar? Najib ke ku nan? Atau rosmah?

Anonymous said...

Pantun sikit lagi babi..pantun pakai hidung babi pekembar
Hik4

Anonymous said...

Kau la yg lepas.. Kau tak jaga kandang betul2..pemalas kau ni.. Dah la pondan tua..pemalas pulak tu..hik5 bab jilat tulang babi kau no 1..hik5..

Anonymous said...

Eri LGBT muka Mak Lampir....gali lubang tutup lubang.....kasi kambus hidup-hidup....uhuk...uhuk...uhuk....nak mampos....

eri said...

rendang tulang babi yang mak ko masak tu ada lagi ka???sedap siot awat la burit dia tak sesedap tu... babi pun tau makan ketupat lemang ek...teringin pulak aku tengok ketupat lemang versi babi ni...

Anonymous said...

Tahniah umno. Babi belaan anda pandai berpantun. Boleh dapat tajaan 1mdb.

Anonymous said...

Kau mengata kat geng sekandang sebabi kau ke..? Kikiki

Anonymous said...

Pantun lah sikit babi. Kau kan pandai pantun

eri said...

Kikiki...macam mana tu??ko tau la benda2 ni semua pengalaman lebih kan...

Anonymous said...

Pondan tua meroyan tak dapat tulang babi lg..kikiki

Anonymous said...

Macai Fukatan Haprak.....kena kencin dek Juboq Dapigs....Itu MADEY KUTTY....sudah kena GOMOL sama LIM KIT SIAL....itu ludah sudah kena muka sendiri orang tua tak sedar diri...rumah kata pigi kubur kata maiiiii....macai nak melingkop....

Anonymous said...

Pantun lagi babi..ewahhh. Tak sia2 tuhan jadikan kau babi yang pandai berpantun

Anonymous said...

Kitaorang kaya lagi..raya masak rendang ketupat lemang..tulang babi haram pada kitaorang.. Geng eri pondan tua je yang suka melahap tulang babi ni..hik5
Kitaorang mane geng dengan geng2 kandang babi ni..hik5

Anonymous said...

Berpantun ni memang adat orang melayu.. Biasa la tu..
Tak payah ajar pun semua boleh berpantun..
Dalam kandang babi tentu tak ade pelajaran berpantun kan..kan..hik5

eri said...

bunyi babi macam tu ek..uhuk...uhuk...uhuk....sat aku tgk kamus ek apa maknanya...
hahahahaha oooo maknanya 'ya aku babi...jeles ka?nak jadi babi join pekembar la...yg last uhuk tu xda makna...tapi ada kaitan ngan mak dia pelacur ka apa ntah tu pasal dapat anak babi...

eri said...

babi ni selain dari berpantun dia jugak boleh membabikan dirinya sendiri...babi pekembar mestila special kalau tak tuhan jibby tak payung la...

Anonymous said...

Tahniah eri pondan tua..penerima anugerah hanjing pakatoon bodoss komen paling banyak..hik5..
Hadiah tulang babi paling special..hik5

Anonymous said...

Kan betul aku cakap..hanya penjaga kandang babi je yang betul2 kenal bunyi babi..tahniah eri pondan tua..hik5

Anonymous said...

Marah betul eri pondan tua ni..hik5..asal sebut babi je kompom pondan tua ni melenting..hik5

eri said...

celaka punya babi...sampai adat orang melayu pun ko nak rogol ek...biasa la tu anak haram punya peel..
Tak payah ajar pun semua boleh agak ko ni babi..
Dalam kandang babi pekembar sti ko king kan??king of babi kan..kan..hik10...

Anonymous said...

Buat2 tanya pulak eri pondan tua ni..hik5..kau kan penjaga kandang babi tersohor..jangan la merendah diri sangat ye jing..hik5

eri said...

kahkahkah sampai terpaksa mengaku kehebatan aku ek??tu td sapa yg nak tengok pencapaian aku tu...ni ko tanya babi ni pai tiap2 malam dok merayu nak isap batang aku...pukimak nyer bangsa...haram la ko tau tak haram lelaki isap kote lelaki...eh????jantan ke babi ni???

Anonymous said...

Eri pondan tua melenting bila sebut kandang babi...hik5.. Sentap betul ye jing..hik5

eri said...

ko kat sini ja cakap lain...kat umah ko cakap lain...semalam masa projek ngan bini ko dia cakap dua kali dah dia kena cerai sebab tulang babi ada satu bagi kat anak-anak ko makan ko x dapat pahtu sentap pai jatuh talak bagai...aku jugak yg susah nak penuhi keperluan batin bini ko tu...
Kitaorang pun sama la mane geng ngan babi2 pekembar ni...hik10

eri said...

kahkahkah babi12.00 sentap tengok aku bersuka ria... Sentap betul ye babi...hik10

Anonymous said...

Tahniah..tahniah.. Pada Eri pondan tua penerima anugerah sawan babi gila terbaik dalam kandang babi..hik..
Aku pun sebenarnye tumpang bangga dengan anugerah kebabian eri pondan tua tu..hik5
Eri pondan tua kompom terharu sebab tak sangka boleh terpilih dapat anugerah tu..hik5

Anonymous said...

Kitaorang bukan jenis alih tiang gol..bukan jenis alih kandang babi macam geng2 sekandang sebabi dengan eri pondan tua..hik5..
Geng eri pondan tua memang selamber babi je alih kandang babi bila tak dapat lawan hujah..hik5..putar2..last2 tercekik tulang babi...hik5

eri said...

melenting la dok sebut2 ko buat apa??hik10 asal sebut babi ja mesti ko tersedak kan...hik10

Anonymous said...

Kikiki.. Eri pondan tua tengah bsukaria ke tengah mengelupur..?hik5.. tanya je.. Jangan melenting pulak..

eri said...

sikit pun tak terharu...dah biasa dah...ko la kot keciwi skit sebab x penah dapat perhatian....ni sti masa kecik2 dulu mak bapak ko tak sayang ko kan..kawan2 pun xda...cikgu2 pun x suka maklumla sapa nak sayang kat babi kan...pasal tu la ko sanggup buat apa saja kan untuk tarik perhatian kan..
Xpala babi ko tumpang la aku nyer glamor ni kalau tu membuatkan ko rasa dihargai dan diperlukan...pandai ko kan ikut ja mana aku pegi dapat la publisiti free tuk kau kan..
Babi...babi..pokok dek kau la...

LAGI HARAM LAGI NIKMAT....tumpang populariti aku nampak la skit macam buat kerja kan...pi la claim lebih sikit...tak payah nak melacurkan anak tuk carik duit babi...

Anonymous said...

Memang la tersedak sebab aku bukan babi..lain la kau.. Kau bersuka ria sebab orang duk sebut2 keturunan kau iatu babi gila..hik5..ala2 femes gitu..hik5...

Anonymous said...

Poorah hanjing ni hidup bawah temporeng...macai cap 1 mesia penjilat jubok cina jho lo

eri said...

belajar ngan ko la ni bahasa babi ni...terima kasih ek babi sebab ajar aku bahasa babi...
uiyoo ada jugak gunanya babi pekembar ni sekor...hik10..bangga la tu kan..

Anonymous said...

Laaa...tadi kemain bangga lagi.. Kemain suka lagi..kahkahkahkah..
Sekarang keciwa pulak.. Ni mesti kes hadiah tulang babi yang di janjikan rupa2nye tulang plastik...kahkahakha

eri said...

ala malu ka babi nak mengaku babi??jgn la sentap...macam ada nada stress ja pada ayat ko tu...aku bersuka ria sebab aku tak pernah jumpa keturunan babi gila babi macam ko ni...moyang ko sti ngah bersedih dalam jerat dia tu keturunan dia xmau mengaku babi...ala2 femes gitu...hik10..

Anonymous said...

Cap 1 mesia sama cap kandang babi jho lo...hehehe...

Anonymous said...

Kan dah kata tadi..asal sebut babi..sebut kandang babi mesti eri pondan tua happy..sebab keturunannye & asal usulnye di sebut2..hik5.. jangan marah2 lagi tau..kena ingat keturunan kau yang sawan babi giler tu dah femes skang ni...hik5

Anonymous said...

KREDIBILITI PEGUAM NEGARA DI HUJUNG TANDUK
KENYATAAN MEDIA
www.amanah.org.my

Bantahan yang dibuat oleh peguam negara dalam membantah saman sivil Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) berhubung dana yang diselewengkan dari 1Malaysia Development Berhad (1MDB) meletakkan kredibiliti beliau di hujung tanduk. Ini kerana beliau sepatutnya sudah bertindak tegas terhadap perompak dana syarikat pelaburan negara bersandarkan laporan tempatan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC).

Keengganan Tan Sri Apandi Ali untuk memulakan tindakan undang-undang ke atas sesiapapun dari perompak dana 1MDB adalah satu tindakan yang seolah-olah cuba untuk mempertahankan perompak wang rakyat. Di mana kredibiliti beliau sebagai seorang peguam negara?

Selagi mana peguam negara tidak bebas dari pengaruh politik penguasa, selagi itu juga tiada tindakan akan diambil terhadap dana yang diselewengkan daripada 1MDB. Kredibiliti beliau sebagai seorang peguam negara sangat tercalar.

Sekiranya Apandi seorang yang bertanggungjawab, sudah lama tindakan telah beliau ambil tanpa perlu menunggu akan 'tiga tindakan undang-undang DoJ' atas pensonglapan dana 1MDB! Berkali-kali Pakatan Harapan dan NGO serta individu bekas institusi kehakiman negara mendesak beliau agar memulakan tindakan terhadap bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB, Datuk Sharul Azrai Ibrahim Hilmi.

Laporan PAC dengan jelasnya pada muka surat 94, Jadual 15 laporan PAC, menyatakan pelbagai kesalahan Sharul termasuk memindahkan US$700 juta kepada akaun 11116073 di RBS Coutts Bank Ltd, milik Jho Low pada 29 September 2009. Sehingga hari ini Sharul dibiarkan bebas bahkan boleh memegang jawatan penting dalam GLC yang lain!

Berhubung Saman Sivil DoJ, laporan pertama DoJ setebal 136 muka surat pada 20 Julai 2016 sudah cukup untuk meruntuhkan segala maruah dan integriti kepimpinan negara oleh MO1 yang merujuk kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Malah, 251 muka surat laporan ketiga DoJ telah mendedahkan wang rompakan dari 1MDB termasuk perihal US$620 juta (RM2.6 bilion) yang kononya wang derma itu telah dipulangkan (returned donation) oleh mereka kembali kepada 'penderma budiman Pak Sheikh Arab Saudi' oleh Najib.

Dalam laporan ketiga ini, Jho Low, penerima US$620 juta itu, telah antara lain didakwa menggunakan dana berkenaan untuk membeli 'kalung berlian merah jambu' bernilai US$27.2 juta untuk isteri MO1 dan pelbagai perhiasan mewah untuk perhiasan isteri MO1.

Anonymous said...

WAKIL RAKYAT PAKATAN HARAPAN SAMAN WAKIL RAKYAT PAKATAN HARAPAN


7/06/2017 |





Ahli Parlimen Parti Sosialis Malaysia Sungai Siput Dr Michael Jeyakumar Devaraj berkata beliau terpaksa menyaman ADUN DAP Sungkai, A Sivanesan kerana tuduhannya amat berat yang boleh menjejaskan kredibiliti beliau.

Menurutnya, ADUN DAP itu telah menipu dalam pengisytiharan hartanya mendakwa beliau tidak mengisytiharkan semua hartanya.

Katanya, kenyataan Sivanesan itu disiarkan di muka depan akhbar berbahasa Tamil, Tamil Malar pada 21 Mei lalu.

“(Laporan itu) mendakwa ‘aset yang diberikan bapa Dr Jeyakumar, seorang doktor pakar terkenal’ tidak dimasukkan dalam deklarasi aset,” kata ahli Jawatankuasa PSM itu dalam satu kenyataan.

Dr Michael Jeyakumar berkata sebelum mengambil keputusan untuk memfailkan saman, beliau telah menghubungi beberapa pemimpin DAP serta Sivanesan sendiri untuk mendesaknya menarik balik dakwaan itu serta memohon maaf dalam tempoh 10 hari, namun Sivanesan yang juga Naib Pengerusi DAP Perak enggan berbuat demikian.

Katanya, Timbalan Setiausaha Agung DAP, Datuk Ngeh Koo Ham, Setiausaha Organisasi DAP, Anthony Loke dan Pengarah Pendidikan Politik, Liew Chin Tong diminta campur tangan dan meminta Sivanesan memohon maaf.

“Tetapi, usaha itu tidak berjaya. Peguam saya juga menghantar surat kepadanya pada 23 Mei lalu. Surat balas Sivanesan pada 29 Mei menafikan kenyataannya mencemarkan nama saya.”

Justeru, beliau tiada pilihan lain kecuali menyaman Sivanesan.

“Bagi PSM, pengumuman aset setiap tahun adalah kewajipan ahli yang menjadi ahli Majlis Kerajaan Tempatan, ADUN dan ahli Parlimen. Dakwaan Sivanesan amat berat implikasinya,” katanya.

Anonymous said...

Kikiki...pondan tua dah mula meroyan balik..

Anonymous said...

Malaysia dengan mesia tak sama tau jing.. Kikiki.. Kat kandang babi tak belajar mengeja ke..? Takkan belajar menyalak menyondol je..kikiki

Anonymous said...

Aduh..sapa yang asyik kutuk peneroka felda kat sini...kita kan dah cakap kami orang felda ahli Umno tetap sokong Bn dan UMNO..BUKAN APA..BIAR KAMI KONONNYA BODOH TONGONG.. Tapi kat akhirat kelak kami tak sanggup ditanya Allah....
Polan kau sokong LGBT PLURALISM DAN LIBERALISM
Polan kau sokong pemimpin yang terang terang tolak Islam.. benci Islam.
Oleh itu biar kami tentukan apa hak kami sebagai hamba Allah...
Sapa nak sokong Dap k nak fitnah Pm Najib silakan..tapi akhir zaman Allah bayar cash kalau benda tu tak betul..cerita tu tak betul..menjawablah uolls...Salam dari peneroka felda

Anonymous said...

Siapa bising bising pasal Edra boleh baca BLOG TUN FAISAL..banyak membaca banyak maklumat yng kita tahu.. Ni semua salah Mahadey n the gang..kalau tak kita tak jual EDRA KAN...tak pelah sesuatu berlaku tu mesti ada hikmah sebaliknya

Anonymous said...

eri pondan tua...jawap ler
tgh berasap kepala nak susun ayat maki orang la tu...
jangan sampai hempas tipon sendiri dah ler

hahahahaha

Anonymous said...

Mahkamah singapore ke mahkamah kandang babi jing..?
Kau punya temberang nampak sangat bahalul jing.. Agak2 la nak temberang.. Dengan geng sekandang sebabi boleh la kau masuk jarum.. Hik5..

Anonymous said...

Nasib kau pulak di hujung taik..hehehe

Anonymous said...

eri penjubo tua kutuk kepanasan...hik3

Anonymous said...

Hahaha...dah jual edra 1 mdb masih tak cukup duit nak bayar utang...jual lagi tanah masih tak cukup jugak...jual jual...perniagaan ape ni..baik jual sekali dengan najib dan rosmah...

Anonymous said...

http://www.malaysiakini.com/news/387574http://www.malaysiakini.com/news/387574

Timbalan presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menjawab serangan Ketua Pengarah JASA, Datuk Puad Zarkashi, tetapi tidak menyentuh tindakan Puad menggunakan nama Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang Puad untuk menyerangnya.

Tuan Ibrahim berkata jika Puad begitu yakin tidak ada salah laku dalam 1MDB, kerajaan perlu mendedahkan laporan audit 1MDB.

"Apakah komen dan kesimpulan utama yang dibuat oleh Ketua Audit Negara mengenai audit 1MDB?

"Apakah laporan audit itu berjaya disiapkan dengan semua dokumen yang lengkap?

"Apakah setiap transaksi kewangan 1MDB ke luar negara dapat diperiksa oleh Jabatan Audit Negara dengan pernyataan bank antarabangsa yang melibatkan 1MDB?" tanya Tuan Ibrahim dalam satu kenyataan.

Semalam, Puad mensasarkan Tuan Ibrahim kerana mendesak ditubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja mengenai 1MDB, dengan menegaskan bahawa perkara itu hanyalah satu kes campurtangan asing, seperti yang dihujah oleh Hadi.

Jabatan Kehakiman AS percaya AS$4.5 bilion telah disalahgunakan dari 1MDB, sebahagian daripadanya dikatakan dicuci melalui sistem kewangan AS.

Puad juga mempertahankan langkah untuk tidak mendedahkan laporan ketua audit negara mengenai 1MDB, dengan menyatakan bahawa ia telah dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) dan dirujuk dalam laporan jawatankuasa itu, yang boleh diperolehi umum.

Laporan PAC telah menyatakan bahawa 1MDB gagal mengemukakan dokumen kepada ketua audit, yang bermakna bahawa sejumlah AS$2.173 bilion pembayaran tidak dapat disahkan.

Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi juga telah menolak permohonan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi Bantuan Perundangan Bersama untuk mendapatkan dokumen di luar negara untuk penyiasatan SPRM terhadap 1MDB, yang telah diberhentikan.

Dalam kenyataannya, Tuan Ibrahim juga bertanya sama ada PAC dapat mewawancara ahli perniagaan Pulau Pinang Low Taek Jho, yang didakwa oleh DOJ sebagai dalang dalam skandal 1MDB.

"Mengapa sehingga kini kerajaan Malaysia dan perdana menteri sendiri tidak menfailkan saman terhadap Sarawak Report mahupun Wall Street Journal atas fitnah-fitnah terhadap 1MDB sekiranya ia betul fitnah?

"Semua persoalan di atas adalah pertanyaan biasa yang menjadi persoalan di kalangan rakyat," katanya.

Tuan Ibrahim berkata PAS tidak berhasrat utk menuduh sesiapa terlibat, kerana menurutnya, seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan ianya bersalah.

Maka, katanya, jawapan bagi persoalan di atas akan menjernihkan keadaan dan kecelaruan umum.Timbalan presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menjawab serangan Ketua Pengarah JASA, Datuk Puad Zarkashi, tetapi tidak menyentuh tindakan Puad menggunakan nama Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang Puad untuk menyerangnya.

Anonymous said...

eri sipondan tua kutuk dah kepanasan dan menggelupur balik..

Anonymous said...

eri sipenjubo tua kutuk hari2 memnggelupur kepanasan...hahahaha..

Anonymous said...

Tun faisal banyak minum air kencing najib

Anonymous said...

Anon 1:59 pm kau nampak k tun faisal tu minum air kencing najib..betul mata kau nampak sendiri...atau kau buat fitnah kau tohmah fitnah kat tun faisal...kami peneroka felda tak kisah...itu hal kau..nanti kau menjawab lah kat padang mahsyar ok..

Anonymous said...

Tuan man ni mmg benci dan busuk hati ngn Umno...so bila Hadi berlembut dan mungkin ingin bekerjasama dgn Umno..dialah orang pertama yng menentang... TUAN man ni bagi dia Dap tu lebih mulia dari Umno..so lantaklah... ramai orang Pas tahu hal ni..dia ni mcm Husam musa cuma husam berani tuan man ni..pengecut... We alls Umno tak kisah lah Tuan man kau nak merapu apa pun...janji kami tak Fitnah Pas..kami tak doa yng buruk buruk pada Pas...kami tak kafir kan Pas macm Pas kafirkan orang Umno...sejarah tidak pernah menipu...

Anonymous said...

2.10 berapa liter air kencing najib saudara minum setiap hari?

Anonymous said...

2.19 pak kaduk beri pandangan

Anonymous said...

Salam pada peneroka felda ingat 21hb hingga 23hb Julai ada sambutan hari peneroka felda... Baca kat blog matkilau.....bangga jadi orang felda...

Anonymous said...

Anon 2:23 apa pak kaduknya...apa yng saya cakap adalah benar..Tuan Man ni mmg tak suka Umno benci dia mcm arwah Nik aziz benci kat Umno doa Ko UMNO kat stadium kelantan..bila banjir kuning melanda barulah terhegeh hegeh..Pas ni.tanpa bantuan kerjaan Umno dan Bn ingat Kelantan boleh pulih dgn cepat..itulah jgn sombong bongkak kononnya PAS je lah yang ISLe..orang lain kafir... sekali Allah turunkan bala..dgn Stadium stadium sekali tenggelam...

Anonymous said...

Baru nak mengaku? Sebelum ni malu. Hik3

Anonymous said...

bila pulak anak peneroka malu.. tak pernah pun bangga lagi ada...
peneroka yg ko hina ni la mampu menyekolahkan anak sampai abis U.. bekerja sendiri..paling tidak pun mampu jadi manusia
ko bagi tau pemimpin LKS yg sezaman dgn Tun Razak ..apa produk yg dia dah keluarkan

Anonymous said...

LKS jgn sentuh, bagi pakaton LKS tu makhluk yg paling maksum, org pertama yg mampu selamatkan Malaysia. Madey tu cakap nipu aje, dia tak mampu mcm LKS, Deklarasi rakyat pun nipu sakan sampai terkantoi. LKS berjaya tukarkan Sekolah2 Cina jadi lubok tempat DAP membiak Taliban tau. Taliban Cina paling ganas, cthnya adalah Superman Hew ..

eri tu keturunan LKS lah, mcm Nizar Lilin/Lambai keturunan Chin Peng, tu yg meracau tak sudah ..

Anonymous said...

"Sebelum ni Felda mempunyai peneroka, terdapat ladang dan kegiatan hiliran seperti kilang penapisan dan logistik serta perniagaan lain. Tapi sekarang semua ni telah dipindahkan ke FGV. Apa yang tersisa dengan Felda adalah peneroka dan tanggungjawab sosial serta kebajikan yang berkaitan dengan peneroka.” – Tan Sri Shahrir Abdul Samad ketika ditemubual oleh Bernama.

> FELDA tinggal nama shj..kesian.

Anonymous said...

Harga saham FGV jatuh dari RM5 hingga RM 1.75. Keuntungan turun dari RM982 juta pada tahun 2013, kini hanya RM 31 juta je pada tahun lepas. Cash pile sebanyak RM5 bilion pada tahun 2013 telah menurun kepada RM1.87 bilion pada akhir bulan Mac 2017.

Anonymous said...

Bapak tubuh felda, anak tukang hancurkan..

Anonymous said...

Cian ko, Jing. Jiwa tak tenteram. Hidup sebagai pejuang kapir lgbt dapigs...tak berkat.

Deep breaths....deep breaths, Jing.

Anonymous said...

lks tu taik...busuk dn kotor...hnya taik je yg sentuh taik...hik5

Anonymous said...

dapig tu taik..dlm dunia ni mana ada taik yg bwa berkat...hehehe

Anonymous said...

Kita menang, SPR gagal kemuka laporan persempadanan

SELANGOR July 5, 2017 8:24 pm 931
OLEH ERMIZI MUHAMAD
KUALA LUMPUR, 5 JULAI : Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengeluarkan injuksi untuk tidak membenarkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengemukakan laporan persempadanan baru proses pilihan raya.

Keputusan itu dibuat Hakim Mahkamah Tinggi, Tuan Azizul Azmi Adnan selepas mengambil kira permohonan injuksi dibuat Kerajaan Selangor, sebelum ini.

Mahkamah menetapkan, SPR tidak mempunyai kuasa untuk meneruskan proses persempadan di bawah Seksyen 8 Jadual ke 13 sehingga semua prosiding perundangan di peringkat negeri selesai.



CP2A0248-1280x853

Ia sekali gus menyukarkan Kerajaan Persekutuan menerima sebarang laporan berhubung proses persempadanan semula di peringkat Nasional, menjelang Pilihan Raya Umum ke-14.

Mengulas ketetapan itu, Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, keputusan itu membuktikan hak rakyat Malaysia kekal dipertahankan.

“Ini kejayaan besar rakyat Selangor kerana Kerajaan Negeri mempertahankan hak mereka dan rakyat Malaysia kerana SPR tidak boleh mengemukakan sebarang laporan sehingga proses di Selangor ini selesai.

“Kerajaan Negeri mengambil tindakan untuk melindungi hak seluruh rakyat dalam konteks menjaga kepentingan mereka sebagai pengundi,” katanya.

Anonymous said...

Ko dah nerapu ..pejuang dapigs plak daah..ko pejuang cina prompak jho lo..

Anonymous said...

Kesian najib dan umno hasrat nak menang dengan pecah sempadan tak berjaya...nak main kotot..SPR barua umno gagal.

Anonymous said...

Pru ini sudah pasti Syed Sidiqe undi PKR, kerana dia mahukan Azmin jadi PM, dan bukannya Mahathir.

Anonymous said...

Ko balaci saddiq?....hihihi..dengar citer saddiq mao Najib terus jadi PM..biar najib rompak banyak lahi...hihihi...

Anonymous said...

Jho lo tahik eangi...tu pasal ko suka jilat...hihihi...

Anonymous said...

Tsik jho lo bawak berkat...tu pasal prompak boleh bebas...hihihi...

Anonymous said...

6. Dalam realiti itu, dua tahun lalu aku nekad keluar Pas. Aku ulang, aku keluar Pas secara nekad dgn menyertai Amanah. Dan, semasa dalam Pas dan selepas keluar Pas, begitulah rutin kehidupan aku bersama al-Quran, tidak pernah berubah.

7. Aku percaya, ribuan ahli Amanah juga kehidupan mereka dengan al-Quran sama seperti aku, bahkan aku yakin ada yg lebih baik berpuluh kali ganda berbanding aku. Mereka juga bekas ahli Pas. Hal yg sama juga ada pada mereka yg tak pernah pun masuk Pas.

8. Tiba-tiba Abdul Hadi berkata, sesiapa keluar Pas buta al-Quran. Hah... buta al-Quran-kah aku dan kami? Jika setara aku dan kami (maaf, bukan utk bangga) masih dikata buta al-Quran, setara manakah baru dikira tak buta al-Quran? Adakah semua orang Pas sekarang tidak ada yg buta al-Quran, atau mereka dikira celik al-Quran kerana bersama Pas dan bukan bersama al-Quran?
9. Aku kenal ramai orang Pas, bahkan begitu kuat dokong Pas, baca al-Quran pun merayap-rayap. Apabila ada usrah, dia mengelak utk baca al-Quran kerana takut diketahui tak tahu baca al-Quran. Adakah mereka tak dikira buta al-Quran? Oh tidak dikira begitu sebab mereka orang Pas...! Begitukah?

10. Maafkan aku wahai Abdul Hadi. Usahlah kamu rasa diri kamu dan parti kamu suci tanpa noda. Usahlah kamu cuba persoalkan nilai agama orang lain. Usahlah kamu ambil kerja Tuhan utk menentukan kesyurgaan atau kenerakaan orang lain. Jadilah hamba Tuhan, bukan cuba jadi Tuhan...!

Anonymous said...

anjing pakaton menyalak sakan mcm nampak hantu .. he5
tinggal modal salak yg masih bertahan dgn kongkongan hebat chap munger - jho lo ..
kalo jho lo mampos, apalah yg akan disalak pulak? atau dia sama mampos dgn jho lo kot ..
kecian anjing pakaton .. dah tak bertuan .. bapak anjing puaka dah lari menyorok diluar negara .. nuuuuunnnn UUUKKaaaay ..

Anonymous said...

Kenapa anjing jho lo tisau plak?

Anonymous said...

TERKINI..TERBARU..LATEST..!!!!

The Grand Old Statesman, Tun Dr Mahathir tetap diiktiraf sebagai Great Thinker & World Leader dan masih diberi Penghormatan berucap di OXFORD, London baru2 ini. Kunjungan beliau ke London bukan semata-mata untuk bercuti raya, tapi juga untuk jemputan lawatan kerja & walau dah mencecah 92 tahun, beliau masih cerdas & bertenaga serta tidak lari untuk sessi soal-jawab dengan wartawan2. (Sila layari di Youtube)
------------------------

Najib & Rosmah pulak pergi ke Bali apekehal, tak habis2 asyik menghabiskan duit negara. Katanya dah bersekutu dgn Pas, kenapa tak saja pergi bercuti ke Tok Bali, Kelantan...kenapa pulak ke Bali, Indonesia...kenapa..kenapa..kenapa...????

Anonymous said...

Najib kena tunggu negara ptompak panggil berucap
..hihihihi..

Anonymous said...

1MDB, JHO LOW DAN MO1 YANG SABOTAJ EKONOMI, BUKAN SAYA"

Panglima utama kepada Dato’ Seri Najib Razak iaitu Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan menuduh saya berniat jahat dan ditafsirkan beliau sebagai usaha mensabotaj ekonomi negara. Dalam satu tulisan semalam, Datuk Seri Rahman mendakwa penglibatan 1MDB di dalam industri penjana bebas (IPP) telah berjaya menstrukturkan kembali perjanjian pembekalan tenaga bebas agar tidak berat sebelah seperti sebelum itu.

Tindakan serta-merta Datuk Seri Rahman menuduh saya cuba mensabotaj ekonomi negara (apabila saya menyeru supaya dana awam tidak terlibat di dalam penyenaraian Edra milik syarikat Kerajaan China) menunjukkan rasa cemas pentadbiran Dato’ Seri Najib mengenai cadangan penyenaraian itu. Rasa cemas itu sudah tentu berpunca dari kebimbangan Dato’ Seri Najib bahawa pembelian saham-saham Edra dari syarikat milik Kerajaan China oleh dana awam akan sekali lagi mengundang kemarahan rakyat.

Maka, alasan-alasan yang diberikan untuk menunjukkan “jasa” 1MDB (melalui Edra) kepada rakyat menjadi tidak keruan. Saya tunjukkan di bawah beberapa alasan yang tidak benar dan boleh dipatahkan dengan mudah:

i. Datuk Seri Rahman mendakwa oleh kerana 1MDBlah maka perjanjian pembekalan tenaga oleh penjana bebas (IPP) menjadi lebih adil lalu harga yang dibayar oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB) kepada IPP adalah lebih murah. Akibatnya, keuntungan TNB meningkat berbanding sebelum ini.

(Rujuk perenggan: Berbanding mencatatkan kerugian dan memerlukan bantuan kerajaan sebagaimana berlaku pada masa lampau, terma dan kadar PPA yang adil di mana melibatkan 40 peratus dari kos, kini menyumbang kepada TNB yang turut mencatatkan keuntungan berbanding sebelum ini.)

Berhubung perkara ini, saya hanya ingin mengajukan satu soalan kepada Datuk Seri Rahman untuk menunjukkan bahawa alasan ini tidak benar: jika benarlah 1MDB (melalui Edra) telah menyebabkan perjanjian IPP lebih adil dan mengurang kos menjana dan membekal elektrik kepada rakyat, kenapa tarif elektrik tidak turun selari dengan penurunan kos dan keuntungan TNB seperti yang didakwa? Sebaliknya tarif elektrik menjadi lebih tinggi sejak pembabitan 1MDB di dalam industri penjanaan elektrik bebas.

ii. Datuk Seri Rahman mendakwa oleh kerana 1MDB jugalah tanggungan subsidi gas oleh PETRONAS adalah jauh lebih sedikit berbanding sebelum itu.

(Rujuk perenggan: Manakala bil subsidi gas Petronas bagi 2015 adalah satu pertiga dari apa yang perlu ditanggung pada 2012, penjimatan sebanyak RM10 bilion. Penjimatan besar ini dibelanjakan bagi pembangunan dan kebajikan yang memanfaatkan rakyat di kala kerajaan mengekalkan kadar elektrik rendah untuk semua.)

Saya tergelak membacanya kerana jelas Datuk Seri Rahman seolah-olah beranggapan rakyat jelata mudah diperbodohkan. Kos subsidi gas yang ditanggung oleh PETRONAS (kerana gas asli dijual lebih murah kepada penjana bebas berbanding harga pasaran) turun mendadak bukanlah disebabkan oleh “jasa” 1MDB seperti yang didakwa oleh Datuk Seri Rahman.

Subsidi gas sekarang adalah jauh lebih rendah (berbanding tahun 2012 seperti yang didakwa) adalah kerana harga minyak mentah dunia telah jatuh mendadak sekarang berbanding tahun 2012 (lihat carta harga minyak mentah Brent di bawah, harga jatuh dari sekitar USD115 setong dalam tahun 2012 kepada sekitar USD50 setong dalam tahun 2016 – 2017).

Seluruh dunia tahu bahawa tarif elektrik masih kekal tinggi di Malaysia dan tidak pernah diturunkan (walaupun Datuk Seri Rahman mendakwa kos menjana elektrik turun mendadak kerana “jasa” 1MDB). Seluruh dunia juga tahu jumlah subsidi gas yang ditanggung PETRONAS turun mendadak selari dengan jatuhnya harga minyak mentah; bukannya disebabkan oleh “jasa” 1MDB.

Anonymous said...

Seluruh dunia juga tahu bahawa 1MDB menanggung hutang yang tinggi kerana membeli aset-aset penjanaan elektrik bebas dari syarikat kroni pada harga yang lebih tinggi dari nilaian. Seluruh dunia tahu aset-aset itu kemudiannya dijualkan sepenuhnya kepada syarikat milik Kerajaan China (iaitu China General Nuclear Power Corporation atau CGNPC) walaupun TNB membidanya untuk mengurangkan hutang-hutang 1MDB.

Kini, apabila CGNPC ingin menyenaraikan Edra (yang dibeli dari 1MDB) bagi tujuan mengutip kembali RM5 bilion dari jumlah asal RM9.83 bilion yang dibayar kepada 1MDB, ia samalah seperti rakyat Malaysia yang menanggung hutang 1MDB buat kali kedua jika saham-saham itu dibeli oleh dana-dana awam yang dimiliki rakyat seperti KWSP, KWAP, Tabung Haji, PNB, PERKESO dan Khazanah.

Oleh itu seruan saya supaya dana-dana awam jangan terlibat membeli saham Edra adalah selari dengan kemahuan rakyat yang sudah serik dengan penyenaraian FGV satu ketika dahulu dan tanggungan hutang-hutang 1MDB yang sehingga kini tidak berkesudahan.

Lagi pun, jika benarlah Edra ini satu syarikat yang mempunyai potensi keuntungan yang tinggi seperti yang diwar-warkan, saya pasti CGNPC milik Kerajaan China itu mampu menjual saham-sahamnya kepada pelabur antarabangsa yang lain dari dana-dana antarabangsa tanpa perlu bergantung kepada dana awam milik rakyat Malaysia.

Isu menghalang dana awam dari terlibat dengan penyenaraian Edra ini adalah isu utama yang perlu diberi perhatian. Saya juga mempunyai banyak lagi jawapan-jawapan dan fakta-fakta untuk membidas hujah songsang Datuk Seri Rahman mengenai isu ini.

Hakikatnya, yang mensabotaj ekonomi Malaysia bukanlah orang seperti saya yang hanya menjalankan tugas sebagai Ahli Parlimen pembangkang untuk memastikan dana awam tidak digunakan untuk pelaburan berisiko tinggi. Rakyat juga tahu bahawa pihak yang mensabotaj ekonomi Malaysia adalah Jho Low, 1MDB dan MO1 yang menyebabkan rakyat Malaysia menanggung hutang sehingga RM50 bilion.

Oleh itu, cara yang terbaik membincangkan perkara ini ialah melalui satu perdebatan terbuka yang disiarkan secara langsung baik di televisyen nasional (sama ada RTM, TV3 atau TV lain) dan melalui Facebook LIVE. Saya percaya banyak pihak yang berpengalaman luas menganjurkan perdebatan seperti Sinar Harian boleh menguruskan debat ini dengan cepat.

Sepatutnya jika Datuk Seri Rahman benar-benar yakin 1MDB telah banyak membantu rakyat Malaysia melalui pembabitannya di dalam industri penjanaan tenaga bebas; atau yakin bahawa potensi pelaburan di dalam Edra adalah baik (dan dana awam tidak perlu bimbang dengan risiko pelaburan), maka beliau tidak wajar gentar untuk berdepan dengan saya di dalam satu perdebatan.

Anonymous said...

babi dap memang kotot.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates