April 25, 2017

36 Tony Pua And Wong Chen Are Liars, 1MDB Did Not Pay Double To IPIC


PKR Member of Parliament (MP) for Kelana Jaya, Wong Chen, had accused IPIC-1MDB settlement to be borne by Malaysian taxpayers, read here. Little less the same story was also been told by Batu MP, Tony Pua, read here. 

Yesterday, 1Malaysia Development Bhd (1MDB) has settled its arbitration with Abu Dhabi fund International Petroleum Investment Company (IPIC). Both companies issued separate statements on the settlement of the arbitration proceedings at the London Court of International Arbitration.

1MDB only ever paid USD3.5 billion to IPIC in various payments that IPIC initially denied. Now IPIC has clearly admitted in their statement that there were such payments. In IPIC's London Stock Exchange statement, they wrote:
"The parties have also agreed to enter into good faith discussions in relation to payments made by 1MDB Group to certain entities."
This means the USD3.5 billion bonds will be settled based on the money from those payments. 1MDB also does not give up the rights to sue IPIC if no agreement is reached on these payments by the year 2020. In the meantime, IPIC is still the guarantor for the USD3.5 billion bonds.

1MDB had never paid an additional USD2.5 billion to IPIC and will not be paying USD2.5 billion to IPIC. 1MDB will be using money that it will monetize from the existing USD2.5 billion fund units that were guaranteed by Aabar. This is how the USD2.5 billion will be used:

a) Repaying IPIC USD1.2 billion comprising of USD1 billion they paid to 1MDB in June 2015 and USD200 million that IPIC had paid for interests on the USD3.5 billion bonds last year.

b) 1MDB will keep the remaining USD1.3 billion to pay the interests on the USD3.5 billion bonds until maturity.

There is little difference from the settlement announced yesterday with the June 2015 asset-swap agreement. As per the original agreement, no money comes from Ministry of Finance (MOF) or Malaysian taxpayers at all. All comes from 1MDB. 

So, how did Tony Pua and Wong Chen conclude that 1MDB had paid twice or even worst IPIC-1MDB settlement to be borne by Malaysian taxpayers?

36 comments:

Anonymous said...

Mereka hanya mahu memperbodohkan gulungan yg percaya kpd mereka selama ini,bagi menyedapkan hati dan mengelak agar pembohongan mereka dari di sedari.Bohong misti bohong itu pegangan mereka,sama seperti yg sedang terpenjara di Sg Buloh sekarang,sampai mati pun akan berbohong kepada para pengikutnya.

ted manoff said...

Perghhhhh....bilion2 tuu..mana pm najib nk korek duit sebanyak tuu..takpelah setiap minggu naikkn harga mnyk..atau duit gst kan ada...πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜–πŸ˜”πŸ˜–πŸ˜ΏπŸ˜ΏπŸ˜ΎπŸ˜ΌπŸ˜ΌπŸ˜

Anonymous said...

1MDB is actually a stinky, debt-laden non-performing giant, which could not even muster enough money to pay for their debt obligations. Yes, they could pay their debts on time, but only after a few extensions and in some instances not by their own money, but through other people’s pockets.

Anonymous said...

Orang bodoh 3.13 tak henti2 bagi komen bodoh. Komen tak guna otak

Mat Gunong said...

Admin pun santap kopi + pasta jugak. Senang sangat buat duit. Cerita lah sikit dari mana 1MDB dapat dana buat bayar IPIC. Dari penjualan brazen sky ke?, dari kecairan pelaburan 1mdb international investment ke? Atau dari khazanah ke?. Baru kita boleh nilai 1MDB ini ditubuhkan untuk menjana pendapatan negara atau .menjana kepapaan negara. Cu..citer...

Anonymous said...

Lanciau 1mdb @ tabung ayam najib was nothing more than a Ponzi scheme and that huge sums it borrowed were fraudulently diverted to well-connected insiders.

Mat Gunong said...

Apa apa pun mat gunong tabik pada bekas kawan kawan mat dalam Umno yg istiqomah memikul biawak hidup kehulu kehilir. Walaupun dalam kesakitan apabila belakang badan koyak rabak dicakar biawak, perjuangan harus diteruskan Salute sama lu orang. Kipidap dongibab hee..hee.

Anonymous said...

Ini semua bailout moF sampaikan johari ghani sendiri tak sanggup mengaku dia terlibat penyelesaian hutang 1mdb. Mana kau nak lari Pee M Najib? Kaki kencing, kaki samun duit rakyat..satu masa nanti bila dah tak pegang jawatan, satu persatu kesalahan kau dan kroni2 kau kena bongkar.

Anonymous said...

Aamiin kan buat Ameno

Mr J said...

Manusia akan percaya apa yang nak percaya walau apapun hujah atau bukti yang ditunjuk. Dalam quran digelar manusia sebegini sebagai al-an'am - binatang ternak. Buang benci sesama Islam. Baik sangkalah sikit sebagaimana disebut dalam surah alhujurat....

Anonymous said...


Org sukar mempercayai si puaka dan dan rakannya kalo si bapaayam tidak menyokong mereka

Anonymous said...


Malaysia sudah pun bankrupt !!

Kah kan kah kah

Anonymous said...


Cibai ke lu

Anonymous said...


Memang musuh2 Najib akan hancus. ... Kerana dosa2 fitnah

Tunggu ...dan lihat

Johan said...

Tahniah 1MDB....pulak dedak pakatan sangat marah dan hampa...tahniah. Apa-apa pun aku tak undi Pakatan Haprak.

Anonymous said...



Tuhan adakan?... So jangan bimbang... Balasan baik akan di terima oleh org baik2 dan sebaliknya.

Tahun 2018 mungkin akan ditunjukan siapa yang baik dan siapa yg jahat.

Anonymous said...

WALAUPUN 1MDB MASIH WUJUD DAN BOLIH LAGI MEMBIAYAI LAPANGAN TERBANG BARI TUDM DAN PELBAGAI LAGI. TAPI...FOREX HILANG LESAP BEGITU SAJA.

Anonymous said...

APA2 PUN DAP PARTI TIPU DAN FITNAH. TAK PERNAH FIKIR DOSA DAN PAHALA.

Anonymous said...

PH TAK JADI MANSUH GST JIKA MENANG. MEREKA TAU AKAN CEPAT BANGKRAP BILA GST DIMANSUHKAN.

Anonymous said...

Isunye kurang kefahaman je
Sykt 2 henggit urus aset 30b
Beli sykt air ngan rega berganda-ganda dri nilai sebenor
Kajian terowong hanya bermodalkan air lior dan kertas A4
Buat pinjaman along peminjam sediakan perjanjian,paper work along hanya pandai sediakan cek je
Nak faham Gst pun ambil masa 1 tahun dan banyak lagi yg baru difahami caiharbi

Mr J said...

Ameen

Anonymous said...

Universally speaking, usually, it is the slanderer who must show what they have but not unashamedly asking the defender to show whether the slanderer is dead wrong or not. That is the right way for the opposition to do if they know what they are supposed to do.

This is not a Lee Watt case where universal law would not be applicable. The style they used for a Lee Watt case can't be used for this case. This is not apple and apple situation but apple and orange in comparison.

Since this is related to international trade and agreement and where the universal law is applicable, slanderers are obligated to come forward with facts and figures if they really believe what they say. Without this obligation fulfilled, they better just Go Fly a Kite!

Pengamat Politik said...

You are inter protecting the Malaysian Government baseless..

Anonymous said...

PH boleh bersiap sedia mulai sekarang dlm merangka kabinet utk mengambilalih kerajaan BN yg sudah bangkrap sejak tahun lepas. Doj dah hantar fbi utk tangkap MO1.
Tak percaya tanya tony puaka & pijipon. Mereka berdua belum mampus lagi.

Anonymous said...

Saya tidak terlibat dalam rundingan. Ia dilakukan oleh pengurusan dan lembaga 1MDB dengan pegawai PMO (Pejabat Perdana Menteri) - JOHARI GHANI menteri kewangan 2.

●●● kalau menteri kewangan 2 sendiri tak tahu butir2 pembayaran hutang pada IPIC, bagaimana pula blogger CTS @ KHAIRULRYEZAL boleh buat pelbagai andaian duit rakyat tidak digunakan utk byr hutang tersebut??? Ni dah tahap desperate jilat najib..

Anonymous said...

Cuba lihat kenyataan johari ghani di atas..ternyata PMO perancang segala muslihat tutup taik2 najib. Mof jadi barua dipergunakan. Sapa penasihat2 PMO tersebut? Penasihat2 inilah yg kerjanya menjahanamkan negara. Lebih berkuasa drpd menteri. Cukup Cilaka!!

Anonymous said...

Cuba agak2 ajelah mengapa agaknya pencacai DAPigs semua semacam gila babi bagi komen? Mrk dah tau tak lama lagi mrk akan kehilangan TEMPAT BERGANTUNG HARAPAN HIDUP.

Pada aku yg dah terangnya, PRU14 PH akan lingkup. Satu tanda besarnya itulah sbb mengapa pemimpin2 korup kerajaan PH di PP dan Selangor berebut-rebut menyonglap duit rakyat sampai 'bunoh-membunoh' antara satu sama lain, dgn alasan utk kebaikan rakyat.

DAPigs dan Parti Kuat Rasuah begitu gementar sekali utk menanti datangnya PRU14.

Mampos PH ...

Anonymous said...

Chief rasuah MO1

Anonymous said...

Mereka ni..Dap..dan parti pembangkang mmg benci kat 1 mdb..sbb.dgn adanya 1 mdb..bnyak benda kerajaan boleh buat..mcm projek Tudm kan sendayan..tu blum lg...projek janakuasa..semua tu utk sapa..kroni..k...tak untuk rakyat..cukuplah rakyat dibebankan demi nak kayakan kroni..kan sapa rajin membaca..mereka tahu kebenaran dan apa yang dilalui oleh 1 mdb..sapa yang malas teruslah ditipu..dan tertipu

Anonymous said...

6:34. Stress ke pasal kes forex dlm penyiasatan? Ye lah ko kroni kan? Takkan nak biarkn bos mati kutu sorang2 ye tak?

Anonymous said...

tony pua and wong chen are TAIK...no question about that.

Anonymous said...

trick x jadi...so macai pakatan dalam denial mode...maklomlaa berjuta dah abis nak jatuhkan 1mdb bertahun fitnah x menjadi.... TU LAA LAIN KALI JANGAN BODO PIANG....KAN DAH KECEWA....ORANG PON DAH MAKIN BENCI NGAN MAINAN 1MDB KORANG....hahahaha...APO YANG DAPEK?? DOSA FITNAH JO YANG DAPEK....hahahaha

Anonymous said...

Awak sudah biasa makan taik? Apa rasa nya??

Anonymous said...

Kualiti sungguh englishmu caiharbi. Tulis je la melayu kalau ada point, kalau takde, senyap je dari kumpul dosa kering.

Anonymous said...

Salah tu bai. Chief minister rasuah LGE.

Anonymous said...

Rasa tak pernah, tengok biasa. Sama macam muka anon7:56

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates