December 7, 2016

28 Welcome To Penang - Lebuhraya Termahal Di Malaysia

Malaysia Guinness Stout World Book Of Records pastinya akan merekodkan lebuhraya paling mahal di Malaysia apabila Lebuhraya Jalan Lim Chong Yew - Bandar Baru Ayer Hitam siap dibina di Pulau Pinang.

Berdasarkan dua artikel di bawah daripada The Star dan Penang Property Talk, lebuhraya berkenaan yang panjangnya hanya kurang dari 5 kilometer  bernilai RM819,000,000 atau RM162,000,000 utuk satu kilometer. Dalam perkataan lain, untuk satu meter lebuhraya berkenaan, kosnya berharga RM162,000!!!

Maaf, saya tidak pasti sama ada lebuhraya ini disadur dengan emas untuk harga tidak masuk akal ini. Pembaca boleh baca pautan di bawah untuk maklumat lanjut:
http://www.thestar.com.my/business/business-news/2016/12/02/mudajaya-gets-rm810m-for-penang-road-projects/
http://www.penangpropertytalk.com/2016/02/roads-being-widened-for-bypass/

28 comments:

Anonymous said...

Kalau duit Kerajaan negeri...lantaklah tapi kalau duit Kerajaan pusat..memang bodohlah kalau diluluskan peruntukan utk kos tersebut...biar...kata pandai memerintah kan Dap...so pandai2 lah cari duit sendiri...jln mudah bagi Dap ni halau penduduk Melayu then jual tanah kat orang Singapore atsu Hong Kong..selesai...

ted manoff said...

Perghhh...lama tk komen..๐Ÿ˜ธsaja nk tgk ahli2 umno dpt semangat baru lps p.a.u rupanya idak..syok sendiri saja..terpekik terlolong xde makna..dpn ahli umno sipenipu bermuka2..ambil kesempatan isu rohinga..sudahnya hantar jeneral perang minta maaf dgn myanmar..kahkah macaii kena bodo kahkah...

ted manoff said...

Terbaru dari blog Tun Mahathir
KERAKYATAN
6 Dec 2016

1. Menteri Besar Johor berkata bahawa tuduhan saya bahawa 700,000 orang asing akan mendapat kerakyatan Malaysia tidak munasabah.
2. Itu MB Johor. Itu bukan Perdana Menteri Najib. Kalau sebelum Najib menjadi PM saya tuduh bahawa ia akan mempunyai 2.6 billion Ringgit dalam akaun peribadinya di Ambank, siapa yang akan percaya. Orang akan kata saya gila.
3. Tetapi hari ini semua dunia tahu yang Najib telah lesapkan duit itu dari 1MDB yang ditubuh dan dikuasai penuh olehnya. Ya. Memang MB Johor tidak tahu. Memang ahli-ahli UMNO yang hadir dalam mesyuarat agong UMNO tidak tahu kerana telinga dan mata mereka telah disumbat dengan dedak dan mereka hanya boleh dengar cakap-cakap Najib dan konco-konconya schaja.
4. Tetapi dakwaan yang Najib lesapkan duit 1MDB kedalam poketnya memang benar, walaupun jika dakwaan ini dibuat sebelum ia menjadi PM, tidak siapa pun akan percaya.
5. Ya. Memberi kerakyatan kepada 700,000 orang asing memang bunyi tidak masuk akal. Tetapi Najib biasa membuat perkara-perkara yang tidak masuk akal, yang luar biasa.
6. Dizaman Najib, orang yang membuat laporan polis berkenaan duit yang dilesapkan oleh Najib, disoal oleh polis, dimasuk dalam tahanan, dan dihadap ke mahkamah bersama dengan peguamnya atas tuduhan sabotaj ekonomi.
7. Tak masuk akal. Bercanggah dengan undang-undang. Tetapi ini sudah berlaku.
8. Laporan berkenaan dengan jenayah Najib oleh Bank Negara, MACC, Auditor-General didakwa oleh Pendakwa Raya tidak punyai bukti Najib melakukan apa-apa kesalahan, tidak dibenar mahkamah membicara kes, didakwa bahawa laporan ini rahsia Kerajaan, dan Pendakwa Raya menghalang sebarang penyelidikan dibuat berkenaan salahguna wang 1MDB.
9. Semua ini, perkara-perkara ganjil, luar biasa, bertentangan dengan undang-undang, tidak pernah berlaku tetapi sudah berlaku dibawah pemerintahan Najib.
10. Dan berpuluh lagi perkara yang tidak masuk akal sudah pun berlaku, dibawah pemerintahan Najib.

ted manoff said...

11. Sebab itu dakwaan bahawa 700,000 orang asing ini akan diberi kad pengenalan, di daftar dan mengundi dalam PRU 14 tidak begitu ganjil atau “rubbish”. Najib boleh melakukannya.
12. Hari ini pun sudah ada kes pelawat asing memiliki passport negara lain tetapi I.C Malaysia. Dalam negara Cash is King Najib, pegawai boleh disogok atau cara-cara lain dibuat untuk memberi IC Malaysia kepada 700,000 orang asing yang akan bermastautin di Johor.
13. Bloomberg melapor bahawa di sekeliling JB terdapat 60 project yang boleh diduduki oleh 1½ juta orang. Siapakah yang akan mengisi bangunan pencakar langit di kawasan Iskandar ini.
14. Masuk akalkah jika orang Johor, Melayu, Cina dan India seramai 1½ juta berpindah untuk tinggal dalam projek-projek mewah ini. Tak masuk akal.
15. Untuk 1½ juta orang asing tinggal di sekeliling JB masuk akal. Kononnya nak tinggal hanya 3 bulan musim sejuk sahaja. Sudah ada syarat dan perjanjiankah? Bolehkah kita gambarkan 700,000 orang terbang ke Johor untuk tinggal 3 bulan dan lepas itu 700,000 orang ini terbang balik dan tinggal bandaraya Iskandar JB kosong selama 9 bulan. Fikirkan 1½ juta manusia mengosongkan bandar, pangsapuri, kedai, kilang selama 9 bulan. Sunyi senyap Johor Bharu. Masuk akal?
16. Jika 1½ juta orang asing ini pilih untuk tinggal, untuk bekerja untuk berniaga, untuk melahirkan anak sepanjang tahun dapatkah Mohamad Khalid MB halau mereka keluar.
17. Kalau tidak dapat halau keluar mereka, apakah status mereka. Apakata kalau mereka tuntut untuk jadi pemastautin tetap. Apakata kalau mereka tuntut kerakyatan Malaysia.
18. Apakata kalau senyap-senyap mereka diberi IC Malaysia sebelum PRU 14.
19. Mustahil! Tidak. Najib terdesak. Baginya membuat undang-undang untuk memiliki kuasa penuh, tangkap dan kurung orang, menamat jawatan, menyogok wang, mengguna Lembaga Hasil Dalam Negeri untuk menekan orang, bahkan Badan Pencegah Rasuah untuk menakut rakyat sudah diamal olehnya. Setakat memberi IC, mendaftar sebagai pengundi 700,000 orang asing adalah perkara biasa baginya. Mungkin tak sampai 700,000, mungkin lebih bukan masalah bagi Najib.
20. Melesapkan duit Kerajaan (duit rakyat) berbillion Ringgit baginya tiada masalah. Apabila Presiden Amerika, dihadapan Najib, menyindir tentang penipuan yang dilakukan olehnya, senyumannya kekal dibibir. Tak ada berasa malu sedikit pun.
21. Kes membasuh bersih duit yang dicuri dari 1MDB sehingga Malaysia dikenali sebagai di antara 10 negara rasuah terbesar didunia, kes anak tiri dituduh mencuri ratusan million dollar Amerika untuk membuat filem lucah, tidak sedikit pun menimbul rasa malu oleh Najib.
22. Mat Salleh kata orang ini “has thick skin” mempunyai kulit tebal. Tak tahu malu langsung. Memalu negara dan rakyatnya okay. Asalkan boleh jadi PM.
23. Jika sogokan dan penipuan dilakukan dalam pilihan raya, itu pun okay.
24. Sebab itu bukanlah mustahil jika 700,000 orang asing mengundi dalam PRU 14.
25. Kepada Mohamad Khalid, Menteri Besar Johor, saya ucap tahniah. Awak akan dapat 1 ½ juta orang asing di sekeliling awak. Mereka kononnya tidak akan menjadi rakyat. Tetapi mereka akan berada di sekeliling kamu.
26. Hanya dengan adanya 1 ½ juta orang asing di Johor, akan menjadi masalah kepada kamu. Lihat apa jadi kepada Singapura. Hanya kerana komposisi penduduknya tidak seperti di Malaysia, kita terpaksa keluarkan Singapura dari Malaysia. Apabila JB dikelilingi oleh 1 ½ juta orang asing apakah kita akan merdekakan wilayah Iskandar. Na’uzubillah.
http://chedet.cc/?p=2361

Anonymous said...

fuh... semangat baru si ted propa proott dapat lepas melantak daging babi goreng gred A free selama seminggu...

Anonymous said...

Buat apa cakap 700,000 ... cakap terus 1 jota terus pun bangkai dalam fuckatan mesti anggok-anggok la....

Muahahahahahahahahaha

40,000 bangla dah upgrade jadi 700k orang asing... ye, ye... anggok-anggokkan je.

Anonymous said...

jeneral perang mintak maaf dengan myanmar... ye ke ted kentut??? Takde pulak kerajaan myanmar keluar kenyataan macam tu.... hehe, syok sendiri punye komen keluar dari celah bontot ted kentut... macam biasa la....

Anonymous said...

seronok kroni tokong si konsortium zenith tu. Dapat RM 305 juta hanya hantar laporan kosong je... Dah buncit perut dapat duit, tarik diri dari teriskan projek. Tokong buat bodoh je, lepas tu serah pada kroni lain pulak.... Fuh, kenyang si cina-cina keparat tu. Mana la tak beri sokongan tak berbelah bahagi pada DAPig...

Si Melayu haprak dalam DAPig anggok-anggok tanda setuju tindakan tokong... hidup miskin pun takpe, asalkan dapat jilat jubor tokong selicin-licinnya...

ted manoff said...

Haha...ada dengar kononnya pelarian rohinga akn dpt mykad..tujuanya nk selamatkn bn pru14 nanti..bangla dh stanby..tunggu lampu hijau zaid komedi saja..bertambah meriah malaysia dbawah pm najib..yehaaaa..prOoTt๐Ÿ’จ๐Ÿ’จ✨๐Ÿ’ฅ๐Ÿ’ซ

Anonymous said...

Mahadir ni suka2 buat cerita fitnah. Tetapi perkara yg dah berlaku di zamannya memberi ic pada orang Filipina di Sabah dia senyap je. Kenapa hebohkan benda yg belum berlaku? Adakah ini bermakna dia memang suka perkara itu berlaku ke?

Anonymous said...

dengar hearsay bangkai pun anggok-anggok tanda setuju.... tahniah ted propa prooott, kamu sememangnya lambang sejati penjilat tegar fuckatan yang tiada tolok bandingnya.....

Kah kah kah kah kah kah

Anonymous said...


Org dah tak percaya dg Mahathir sekarang, sebab dia selalu bohong.

Anonymous said...

Ade yang percaya... tu ha si bangkai ted propa prooott... dulu masa madey waras dia tak percaya, bila dah tua nyanyuk ni ted kentut percaya habis pulak..

Muahahahahahahahahaha

Anonymous said...

Mahathir cakap siapa pun tak percaya sekarang. Dia kuat berbohong

Anonymous said...

Termahal di Malaysia baru masuk dalam buku Malaysia Book Of Record. Tapi project ECRL masuk dalam Guiness Book Of World Record. Landasan kereta api paling mahal di dunia. Yang paling best, duit pinjam dari China, 55billion (dah le hutang negara 600b.)..hidup UMNO..

1km memakan kos 91 juta..Wow..Hebat nye najib..teruskan meminjam..

Anonymous said...

Ted..'kononnya' kepala bapak ngkau lah. Tua nak mampus pun bodoh lagi.

Anonymous said...

ECRL : 1 km - RM 91 juta

Lebuhraya kroni tokong : 1km - RM 165 juta...

Mana LEBIH MAHAL tu mangkuk 4:50pm????

Cuba lihat angka guna mata, jangan lihat guna lubang bontot macam ted kentut....!!!!

ted manoff said...

๐Ÿต๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™‰๐Ÿ™Š๐Ÿ’

PAS mahu Najib perjelas kehadiran Panglima ATM ke Myanmar


Kunjungan Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) ke Myanmar untuk memulihkan hubungan kedua-dua negara disifatkan sebagai bertentangan dengan sikap tegas Datuk Seri Najib Razak terhadap Muslim Rohingya pada Himpunan Solidariti Ummah, Ahad lalu, kata PAS.

Naib Presiden parti Islam itu, Datuk Iskandar Abdul Samad berkata, Perdana Menteri perlu memberi penjelasan kepada rakyat mengapa Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin hadir ke Myanmar untuk memulihkan hubungan Malaysia dan Myanmar.
“Akhbar Myanmar Times melaporkan Panglima Angkatan Tentera itu berada di negara itu untuk memulihkan hubungan kedua-dua negara.
“Ini amat bertentangan dengan sikap tegas beliau pada himpunan di Kuala Lumpur Ahad lepas,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.
Pada himpunan yang turut disertai kira-kira 10,000 orang itu, Najib menganggap masalah Muslim Rohingya sebagai isu kemanusiaan yang wajib diperjuangkan.
Bukan sekadar itu, Najib juga berkata bahawa beliau tidak kisah jika ketegasan Malaysia dalam isu Rohingya akan menjejaskan hubungan dengan Myanmar.
Bagaimanapun, Iskandar berkata, sikap ditunjukkan panglima ATM yang ingin memperbaiki hubungan kedua-dua negara itu tidak akan memberi tekanan pada Myanmar, malah dilihat tidak serius memperjuangkan nasib Rohingya.
“Kecuali jika panglima ATM ke sana adalah untuk memberi amaran kepada pemerintah Myanmar,” katanya. - ismaweb
celahgelegar at 3:58 PM

Anonymous said...

PI MAMPOS lu si tedKEPALA BUTOH ('t' huruf kecik)/TERORIS2 HOMO JIJIK PENYAMAQ si PENJAJAH PARASIT ZioNAZI DAPJUBOQ BABI – Bukan main lu sedap JILAT JUBOQ BABI TERORIS PENJAJAH PARASIT ZioNAZI BerSHIT DAPJUBOQ BABI/PembangKANGKANG dpt. RASUAH berBILLION dr. Soros-ISrael/MOSSAD-CIA aaahhh??!!

ted manoff said...

Hehehe...yg nii pasti org2 umno suka..๐Ÿ˜บ๐Ÿ˜ธ๐Ÿ˜ธ


KANGAR – Kerajaan ne­geri Perlis kini dalam proses akhir untuk memudahkan prosedur perkahwinan umat Islam terutama melibatkan pasangan dari negeri ini yang berkahwin di Thailand.
Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam Perlis, Khairi Hassan berkata, pasangan tersebut tidak lagi perlu dibicarakan di Mahkamah Syariah di sini sebaliknya hanya perlu membayar kompaun RM2,000 setiap seorang.
“Proses itu bertujuan memastikan umat Islam yang telah bernikah di luar negara atau negara jiran kerana pelbagai sebab termasuk poligami tidak terbeban dengan urusan mendaftar semula perkahwinan mereka di negara ini.
“Kerajaan negeri memandang serius hal ini supaya dapat mengelakkan masalah pada masa akan datang terutama berkaitan urusan waris, dokumentasi anak, harta, persekolahan dan sebagainya,” katanya ketika dihubungi semalam.
Khairi berkata, prosedur baharu itu dicadangkan oleh Majlis Agama Islam dan 
Adat Istiadat Melayu (MAIPs) untuk dilaksa­nakan pada tahun depan.

Anonymous said...

Memang DASYAT betul siapa2 si PENGKHIANAT KITOL Islam/Melayu yg. sanggup JILAT JUBOQ2 berNANAH JIJIK si KETURUNAN TERORIS PENJAJAH KAFIR HARBI ZioNAZI PARASIT/PERASUAH/LANUN/PEROMPAK/PENYANGAK/PEMBUNUH/PEROGOL DAPJUBOQ BABI-BerSHIT KURAP RASIS/PORNO/HOMO-KULI2 ZIONIS/IS(IS)rael-MOSSAD ni!

TEROKnya si si DIKTATOR ZioNAZI (Zionis NAZI) PARASIT/PENYANGAK/PENYAMAQ/PENIPU/PENYAMUN/PEMBUNUH/PERASUAH/LANUN-madey ANAK BERANAK berIJAZAH JAMBAN JUBOQ BABI ni! TAK dak maruah lansung; hanya sbb nak anak BOTAK SIAL-muka mcm. BABI SONDOL dan PEMALAS tu berANGAN nak jadi PM, JANGAN haraplah si BOTAK SIAL oi! Baiklah lu si madey dan KETURUNAN lu yg. juga PUAKA juga MAMPOS semuanya OI!

Tengoklah betapa JAHATnya si SAMSENG PENDATANG Cina RASIS BANGKAI BABI si DAPJUBOQ BABI tu! Patut diTERAJ*NG sampai MAM*OS si puak PENJAJAH PARASIT ni! Dia ingat kita BANGSA Bumiputera Islam/Melayu ni PENAKUT - siap lu!! Bangsa Islam/Melayu ada tahap KESABARAN kita!

Tengok juga NGO2 DAPJUBOQ BABI disyaki puak PEMISAH Sabah/Sarawak ni dok MENGADU kat UNZionis JUBOQ BABI yg. diwakili si PENJAJAH PARASIT dr. Kenya tu - lihat di media ZIONIS CELAKA ni! Di - https://sg.news.yahoo.com/sarawakian-native-landowners-routinely-face-threats-thugs-un-065200351.html:

Sarawakian native landowners routinely face threats from thugs, UN rapporteur told

BY SULOK TAWIE7 December 2016

Dahlah hari tu si wakil Kenya dr. UNZionis CELAKA tu - nak masuk campuq PERTAHANkan DEMO2 HARAM dan RASUAH2 puak TERORIS PENJAJAH PARASIT BerSHIT DAPJUBOQ BABI dr. SOROS/MOSSAD-IS-rael/CIA tu apahal?! Nampak sgt. si PENJAJAH KAFIR HARBI PARASIT ni nak cuba GAGALkan NEGARA ISLAM kita ni dr. masuk campuq nak HALANG Genosid2 yg. berTERUSAN ke atas Bumiputera Islam Rohingya; LICIK betul permainan DAJAL depa ni; dgn. nak MENYAMAkan MOTIF2 yg. BERLAINAN dlm. JENAYAH2!

Dahlah si rejim Kenya-si PENJILAT MOSSAD/IS-rael/NATO ni adalah juga mcm. rejim TERORIS Myanmar, di mana rejim Kenya ini asyik MEMBUNUH Bumiputera Islam Somalia di Kenya; Somalia dan Ethiopia! lepas tu nak juga SAMAkan MOTIF dlm. DEMO2 HARAM puak Teroris BerSHIT utk. terus mengHINA/mengGERTAK/memPROVOKASI/mengGULINGkan YAB PM Bumiputera Islam/Melayu terCINTA kita, UMNO, NEGARA ISLAM kita serta bangsa BUMIPUTERA Islam/Melayu di bumi pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kita ni - dgn. DEMO2 SAH kita yg. MOTIF utama adalh utk- MEMBELA YAB PM, NEGARA ISLAM kita ini serta Bumiputera Islam Myanmar, bangsa ROHINGYA!!

Lihat di UNJuboq BABI ni di media ZIONIS CELAKA ni! Di - https://sg.news.yahoo.com/wrong-criminalise-groups-receiving-foreign-funding-un-rep-052500612.html:

Wrong to criminalise groups for receiving foreign funding, UN rep says

BY YISWAREE PALANSAMY5 December 2016

(Nek Tempoyak)

Nota: Sbb. itu KDN - BENAQkan segera SEMUA PELARIAN2 Rohingya BEKERJA dan ANAK2 depa berSEKOLAH dg. SAH kat NEGARA ISLAM kita ni! Yg. mengHERANkan aku jumpa dan dengaq ramai 'pelarian' BUKAN ISLAM dr. Myanmar dan Sri Lanka diBENAQkan BEKERJA terutamanya kat kilang2 dan kondo2 MEWAH di SELANGOR - apahal ni OI?!

Anonymous said...

4.52
Sape yang mangkuk. Tanah di penang murah ke? Ni le penjilat2 najib. Tanah di bandar lebih mahal le saudara. Saudara cuba le beli rumah. Beli rumah teres kat pahang dengan beli rumah teres di penang. Sama harga ke?

Nak panggil org mangkuk pun sedar diri sikit. Ko ingat tanah harga sama ke? cuba ko check berapa harga tanah sekaki persegi di penang. Waduh2..

Bangsa ku...hmmmm. Ni ajaran UMNO le ni..

NordinabilaH said...

Kalau lebuhraya lim chong yew nak dimasukan dlm book of records kerana kosnya termahal ia amat baik tetapi jgn lupa adalagi yg boleh ditambah misalnya siapa pemimpin malaysia yg pernah menerima derma dari luar negara yg tertinggi melebihi rm2.6b dan dibawah pimpinan siapa malaysia terkenal sebagai negara rasuah klu ini dpt dimasukan bersama dlm book of records lagi baik bukan ke begitu

Anonymous said...

memang ko mangkuk pun... ko ingat ECRL tu hanya lalu tanah kampung sepanjang pembinaannya ke?? Ko ingat landasan yang nak dibina di banjaran titiwangsa terus dibina naik gunung di sana ke???

Lagi satu mangkuk, cuba ko baca keratan akhbar dari the star tu. Lebuhraya yang dibina adalah dari pelebaran jalan yang sedia ada... manakala ECRL pula sebahagian landasan akan di upgrade dan lebih dari sebahagian tu ada jalan baru yang terpaksa diteroka, ditambak, diluruskan, diratakan dan sebagainya.

Masih tak terima diri ko tu bodoh dan mangkuk ke??? Kalau tak boleh terima, lebih baik diam dari beri komen..... sebab memang nampak sangat kebodohan ko tu bertingkat-tingkat....!!!!!

Anonymous said...

jurus sondol babi ko nordinabolehblah makin hari makin mengarut.... apa relevannya kos bina lebuhraya dengan derma ni??? Derma dari yahudi zionis untuk DAPig ko takmau sentuh sekali ke???

Anonymous said...

Ade tak bangkai fuckatan boleh beri pencerahan... lebuhraya kroni tokong ni kalau siap ada tol tak???

Bukan apa... manifesto syok sendiri fuckatan kata nak hapuskan tol... tup, tup nanti tokong umumkan tol bakal dikenakan sepanjang lebuhraya 4.6 km tu...

Mana la bangkai-bangkai dalam fuckatan nak letak muka??? Sembab dalam kolam takungan air babi kat Penang je la nanti....

Muahahahahahahahahaha

Anonymous said...

Kah kah kah anon 4.50 pm..buta nombor atau tak tahu kira...mesti maths selalu F...

Anonymous said...

Tengok RBA..norbolehblah ni...dia punya jawapan kan..asyik recycle jer..tgok dia tak dapt balas dia tanya lagi fitnah lagi dui derma 2.6billion tu lagi...wei..kita orang ni generasi y..so jawb lah when..how..oh...kita tak ada bukti tunggu polis Singapore.. Siasatan akan selesai awal tahun depan..nampak tak..betapa bodoh orang begini..siasatan PAC..dah selesai tapi akibat tak dapat apa yang mereka nak..tunggu pula siasatan negara luar Singapore... DOJ..SWITZERLAND.. Camana..senyap jer...

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates