November 16, 2016

18 Adam ... Adam ... Kusangkakan Dua Rupanya Tiga cc. @SPRMsia


Skandal jutawan muda Ketua AMK PKR Ampang berusia 28 tahun, Dato Adam Rosly tidak hanya berakhir dengan rumah ala Disneyland beliau di Ampang. Hasil carian rakan-rakan mendapati terdapat dua lagi unit rumah sederhana mewah yang bernilai ratusan ribu ringgit dimiliki oleh beliau di Ampang Saujana dan Putrajaya.

Adakah kedua-dua hartanah ini diperolehi secara lelongan pihak Bank? Teringat kata-kata pelakon Zaharah Agus yang memegang watak Latifah dalam filem P Ramlee Madu Tiga, "Jamil ... Jamil ... Kusangkakan dua rupanya tiga."  Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) perlu mengesahkan sama ada Dato muda ini ada membayar cukai pendapatan atau tidak.

Kedua, LHDN kena menyiasat sama ada taksiran cukai pendapatan beliau adalah betul. CTS pernah didenda LHDN disebabkan kesalahan mentafsir, jadi tidak wajar jutawan muda ini dibiarkan bebas lari dari membayar cukai.

18 comments:

Anonymous said...

Betol... LHDN mesti siasat taksiran cukai semua orang termasuk najib dan Jho lo yg dapat 'derma'....

Anonymous said...

PENJENAYAH BEBAS, ORANG BAIK DITAHAN

Rafizi Ramli dikenakan sabitan jenayah dan hukuman penjara hanya kerana berani mendedahkan penyelewengan dana kerajaan sebaliknya mereka yang terlibat dalam salah laku membabitkan wang rakyat terus bebas.
Ketua Parlimen DAP Lim Kit Saing berkata, mereka yang terlibat dalam salah laku melibatkan wang rakyat di negara ini belum menerima sebarang hukuman.
“Di Malaysia, sabitan jenayah pertama kita (berkaitan 1MDB) bukannya untuk menghukum mereka yang terlibat dalam skandal kleptokrasi itu, tetapi menghukum individu yang berani menegakkan kebenaran berkaitan 1MDB.
“Bandingkan bagaimana kerajaan Najib ‘melayan’ Rafizi dengan Jho Low, yang didakwa sebagai ‘pengawal dan penasihat 1MDB’ dalam perbicaraan di Singapura, atau juga dikenali sebagai dalang 1MDB,” katanya dalam satu kenyataan.
Menurut Ahli Parlimen Gelang Patah itu, Jabatan Hal Ehwal Komersial Singapura menyatakan Jho Low merupakan orang penting bagi meneruskan siasatan mereka dalam skandal milik Kementerian Kewangan, 1MDB.
Ahli perniagaan tersebut turut dinamakan Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat sebagai penerima wang berjumlah hampir US$3.5 bilion, yang dipercayai diseleweng dari 1MDB melalui sistem kewangan negara itu.
“Tetapi Rafizi, yang mahu mempertahankan kepentingan negara dengan mendedahkan skandal kleptokrasi 1MDB akan ke penjara dan hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen.
“Padahal Jho Low masih tidak ditahan oleh pihak berkuasa tempatan atau antarabangsa. Malah beliau terus menerima layanan ‘karpet merah’ sebagai orang kepercayaan Perdana Menteri,” ujarnya.
Rafizi yang juga Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) semalam dijatuhi hukuman penjara 18 bulan oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur kerana didapati bersalah memiliki dan mendedahkan laporan pengauditan 1MDB pada Mac lalu.
Beliau menghadapi dua pertuduhan iaitu didakwa memiliki tanpa kebenaran satu halaman muka surat 98 laporan itu, dan mengedarkan dokumen sulit tanpa kebenaran, masing-masing tertakluk di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972.
“Adakah satu-satunya penyelesaian kepada ketidakadilan terhadap Rafizi ini adalah melalui peti undi pada pilihan raya ke-14 nanti, di mana rakyat harus memilih halatuju Malaysia sama ada ke arah demokrasi atau kleptokrasi?” soal Kit Siang.
Dunia sudah terbalik ..........penjenayah disanjungi, orang baik diterajang.

Anonymous said...

Kusangkakan penyokong2 umno berani..Tapi sangkaan ku meleset..rupenye penyokong2 umno TAKUT CINA...

Anonymous said...

Throw the faggot in jail....can join kakak Fizi and aunty ooops nenek Juburi!

Anonymous said...

Kepala penyamun PKR. .. mak penyamun mak lampir... apa tunggu lagi orang ampang pru14 kasi ajar mak lampir... assmin... rafizi.... lingkup kan perompak ni.... syarikat 2 ringgit telan 32 GLC selangor 32 billion...

Anonymous said...

Kau ajer yg syok sendiri...

Anonymous said...

Ko pun lagi syok sendiri..takut cina

Anonymous said...

Penakut cina mesti ditendang

Anonymous said...

Cina perompak bilion bila plak ko nak campak?..Ko TAKUT CINA

Anonymous said...

kes kekenyangan makan buah buahan la ni...sampai LHDN & SPRM lupa nak tanya mana dtg duit beli rumah mahal mahal ni....

Anonymous said...

1. Wahai pemimpin UMNO yang masih menjunjung kepimpinan Najib. Bila lagi akan kamu berhenti dari menyokong kleptokrat yang menjadi Perdana Menteri Malaysia. Kamu tahu ia telah memberi nama buruk kepada parti yang telah menyelamat negara ini dari dijadikan tanah milik British sebagai Malayan Union, parti yang memerdekakan Malaysia, parti yang membangunkan negara ini sehingga harum namanya di seluruh dunia.

2. Hari ini kerana kepimpinan kleptokratik oleh Najib, Malaysia terkenal sebagai negara yang disenarai sebagai satu dari 10 negara yang terkorap sekali di dunia.

3. Dunia pandang hina kepada negara ini kerana Najib didakwa melesapkan berbillion Ringgit duit negara, memasukkan Dua Ribu Enam Ratus million Ringgit ke dalam akaun peribadinya. Ia tidak dapat menjelas punca wang ini dan tidak dapat menafi dakwaan Department of Justice, Amerika Syarikat bahawa duit ini adalah duit 1MDB.

4. Najib tidak membuat saman malu terhadap tuduhan oleh Sarawak Report, Wall Street Journal dan Department of Justice, Amerika Syarikat. Ini bermakna dakwaan mereka bahawa Najib (Malaysian Official 1) curi duit 1MDB tetap benar.

5. Laporan yang dibuat oleh Bank Negara, Badan Pencegah Rasuah dan Pemeriksa Kira-Kira Wang Negara berkenaan tuduhan-tuduhan Najib melesapkan duit 1MDB tidak berani didedah kepada rakyat tetapi sebaliknya diletak dibawah Akta Rahsia Kerajaan. Perbuatan ini jelas menunjuk yang laporan-laporan ini mengandungi catatan berkenaan jenayah-jenayah yang dilakukan oleh Najib. Kamu pemimpin UMNO semua tahu dan kamu semua sedar yang tuduhan dan dakwaan terhadap salahlaku Najib berasas dan benar.

6. Kamu semua tahu sebabnya Malaysia sekarang dikenali sebagai negara pengamal sistem kleptokratik, satu negara yang dipimpin oleh pencuri, penyangak dan perompak.

7. Kamu pemimpin UMNO sebagai menteri tetap tahu akan jenayah yang dilakukan oleh pemimpin kamu Najib Tun Razak, Perdana Menteri.

Anonymous said...

Katanya bapaknya beli...HAH HAH HAH....

Senang jd pakatan...satu fitnah hanya gurauan....harga murah fengshui buruk...harga rendah takdok kolam...thaji dah nak lumpuh tapi yg sebut tetap kayo..ni nak tunggu org pakatan berguling dpn kandang babi... bila nak dipindah...katanya dana dah keluartu....

Adakah lapiji akan bertarung utk org islam kisah babi seperti kisah lembu???

Anonymous said...

Ya ke....ko baru idup ke...dr dulu dah puas serata dunia pembangkang ni memburukkan TANAH MELAYU MALAYSIA...la ni tiba pulak giliran geng baru..ooo tu namanya mengharumkan negara..

Kajian pakatan harapan ke yg sebut malaysia dlm 10 senarai negara terkorup...ooooiiii cerdik pandai sampai jd bongok.. bukan ko sorang je yg baca risalah tu...bersepah satu dunia baca tentang tu....mengata org fitnah...lo buat apa ni???

Anonymous said...

Dunia mana yg pandang hina..negara dia org pun penuh hal masing masing KECUALI org yg mau menjatuhkan negara ISLAM...

Ada juga org mendakwa kelompok Tun melesap wang negara..ko tak pandang hina pun..ko tatang lagi...ko sedo pun kekayaan dia org semua dlm pakatan...aikkkkkkk citer si justice usa ni ko nak ungkit lagi. Ko tertinggal jet peribadi mewah pakatan ke...mana tony puaka weiiiii....ni org ko nak bertanya... apa citer dlm pac.. apsal si lapiji tak berperang dlm mahkamah...katanya byk diam... hahaha sebelum masuk court, saya akan berjuang utk RAKYAT..saya akan keluarkan bukti bukti bukti.. no dah masukkan...belum bacake perbualan sengit dlm mahkamah kah kah kah...fitnah tu kan GURAUAN..

Anonymous said...

Ooo gitu...byk kes puok pakatan tak buat saman malu..tu berlaku dlm malaysia..maknanya benarrrrr..

Apa kisah saudara razali??? Apa kisah bekas petinggi melayu dlm pakatan??? Apa kisah bekas peguam pakatan??? Tu hanya sedikit kisah.. TAK SAMAN MALU MAKNANYA BENARRRRR

Dah hebohni pasal duit israel zionist???

Sarawak report bukan disarawak tapi di negara org putih??? Dr perabih duit bayo loyar lebih baik Allah beri balasan...ni dah byk dibukak kebohongan fitnah..satu persatu terkuak akhirnya mkn diri si tukang fitnah tu sendiri...tunggu lagi yaaa

Anonymous said...

Baru perintah beberapa negeri.. ko rasa pemimpin negeri tu klepto klepto...... juga ke.... duluuuuuu duluuuuuuuuuuu org pembangkang kata yg sama kat puokkkk parti bungo tu... la ni bila khayal sebantal hanyut tilam berbeza...dah jd HARUMMMMMMMMM.....HAH HAH HAH...

Klepto dah jd klepek klepek klepek...

Anonymous said...

Ada org tanya...jika dah tau.. apsal soalan ko tu tak dikembali kat muka ko...SAMAN??? Tapi jgn jd mcm boss beso kau..semua kerana RAKYAT utk RAKYAT... dlm court diam..takde bukti..

Anonymous said...

ITULAH....AGAK2NYA BILA DOJ NAK KELUAT SAPINA. KAN NAJIB DAH RAMPOK DUIT RAKYAT MALAYSIA. BUKTI DAH ADA. FBI CIA ADA. SEMUA HEBAT2 TU. NAJIB KESANA SINI. BILA NAK TANGKAP. RUPANYA DOJ PUN SAMDOL BLADIGOL JUGAK. MACAM CITER X FILE. YANG SALAH SEMUA MAKHLOK ASING. SATU MUKA SEMBAB. SATU BAU KAMBING. SATU LAGI MATA SEPET. SEMUA TU ANGAN2 MAT JENIN NAK AMBIL DUIT RAMPOKAN YANG BERBILION. LAST2 SEKALI BALIK KAMPONG PLANET MARIKH. MACAM ANJING BERCAWAT EKOR LAGAKNYA SAMBIL BERDENGKING BAGAI KENA PUNGKANG NGAN BATU.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates