March 10, 2015

9 Esok Suamiku Mr Sotong @RafiziRamli Pakai Baju Warna 'Purple'


Rafizi Ramli ditahan di Balai Polis Dang Wangi, Kuala Lumpur sekitar jam 7 malam ini mengikut Seksyen 143 Kanun Keseksaan dan Seksyen 9(5) Akta Perhimpunan Aman. Selain ditahan mengikut Akta Perhimpunan Awam, pihak PDRM juga wajar meneliti 15 saman polis trafik yang masih belum dijelaskan oleh beliau yang kebanyakannya kerana memandu laju.

9 comments:

Anonymous said...

Pondan fizi....tunggu masa je si pondan ni nak kena humban...tapi jangan hantar dia kat Sg Buloh sebab itu lah yang diidam idamkan selama ni...

Bayangkan, hidup bersama2 Abang Non, tanpa Kak Jijjah menyebok!

Oh Abang Non, I will finally be with you, Abang Non. We will be together. No jijjah, no ijjah, no azmin, no Saiful....JUST YOU AND ME, THE WAY IT WAS MEANT TO BE!

Anonymous said...

TAHNIAH ABG POLIS. TAHNIAH KAB51. RAKYAT SUDAH LAMA MENUNGGU POLIS MENGELUARKAN TARINGNYA. HADIAH DARI PDRM KEPADA RAKYAT SEMPENA HARI POLIS 208. TERIMA KASIH.
BELUM KENA THN DAH GIGIT JARI ?
NO ONE IS ABOVE THE LAW !

Anonymous said...

LAPORAN POLIS UNTUK SIASATAN DI BAWAH KESALAHAN JENAYAH PECAH AMANAH 1MDB BERDASARKAN LAPORAN THE EDGE 9 - 15 MAC 2015

Atas prinsip tanggung jawab kolektif warga Malaysia menghindarkan perbuatan pecah amanah yang akan merugikan negara dan rakyatnya, saya pada petang ini telah membuat laporan polis seperti berikut di Balai Polis Dang Wangi;

"Saya merujuk kepada majalah The Edge, keluaran 9 Mac - 15 Mac 2015 yang diterbitkan oleh The Edge Communications Sdn Bhd khususnya laporan utama muka depan dan laporan pada muka surat 62, 63, 64 dan 65 majalah berkenaan mengenai perjalanan pelaburan 1MDB.

Satu nashkah majalah ini dikembarkan bersama laporan ini.

Saya membuat laporan ini untuk polis melakukan penyiasatan di bawah Seksyen 405 kesalahan Jenayah Pecah Amanah di bawah Akta Kesalahan Jenayah 574 meliputi;

a. Pembayaran sebanyak USD 700 juta oleh 1MDB kepada Good Star Limited Seychelles

b. Siasatan ke atas YAB Penasihat 1MDB, YB Menteri Kewangan serta Ahli Lembaga dan pengurusan 1MDB pada tahun-tahun 2009 dan 2010 mengenai pembayaran oleh 1MDB sebanyak USD 1 billion (bersamaan RM 3.48 billion mengikut tukaran pada masa itu) kepada syarikat usaha sama antara 1MDB dan PetroSaudi Holdings (Cayman) Limited bernama 1MDB PetroSaudi Ltd tanpa mempunyai profile syarikat rakan usaha sama, tanpa semakan aset yang diisytiharkan yang kemudiannya didapati tidak wujud dan tanpa terlebih dahulu mendapat persetujuan Lembaga 1MDB."

Sehubungan itu, saya menyeru YAB Perdana Menteri mengosongkan kedudukan beliau sebagai Penasihat 1 MDB dan Menteri Kewangan sehingga siasatan selesai bagi membolehkan siasatan berjalan tanpa sebarang kerumitan.

Pada tempoh itu, YAB Timbalan Perdana Menteri hendaklah dilantik memegang kedua-dua jawatan itu.

Jika apa yang dilaporkan oleh The Edge adalah benar, jelas Menteri Kewangan pada waktu transaksi itu berlaku telah tidak berkeupayaan menjaga kepentingan kewangan negara dan mesti bertanggungjawab atas apa yang telah berlaku.

Ini menguatkan alasan untuk beliau mengosongkan kerusi Menteri Kewangan.

Secara kolektif kabinet mesti bertanggung jawab terhadap 1MDB dan seharusnya satu kertas kabinet telah disediakan untuk meluluskan pembentukan 1MDB dan seterusnya menerima laoran dari masa ke semasa. Kegagalan itu, jika berlaku, bermakna kegagalan Menteri Kewangan yang bertanggung jawab secara khusus.

Saya juga menyokong pendirian YAB TPM supaya laporan audit forensik dilakukan ke atas 1MDB dan semua anak syarikat atau usaha samanya dilakukan seberapa segera dan satu Kertas Putih hendaklah dibentangkan di Parlimen Malaysia.

Dato Husam Musa.

Anonymous said...

Setakat ditahan PDRM je tak penting. Yang pentingnya kita nak tengok dia akan didakwa atas enakmen apa? Kalau boleh cas sotong gila sekor ni bawah akta hasutan, SOSMA dan sebagainya. Malah sepatutnya kutu berahak sekor ni didakwa mengisytihar perang keatas DYMM Agong. Biar dia kena hukuman mati je.

Anonymous said...

logik tak, gaji berbelas ribu sebulan, tapi bayar income tax hanya RM 98.25 sebulan?? Berapa bini & anak dia declare ada dalam borang income tax ek?

http://rafiziramli.com/wp-content/uploads/2015/03/Final-Statutory-Declaration-Rafizi-Ramli-Assets-10032015.pdf

Anonymous said...

Tapi sibuk jaja pasal duit rakyat?????

Anonymous said...

Ingatkan buat laporan polis pasal tsunami balak... Berapa bilion tu.....

Anonymous said...

Husam Kambing, hang sendiri ada kes balak apa mau cerita.

Fizi Lembu, hang sendiri ada hutang dengan rakyat apa mau cerita.

Nurul Fitnah, hang sendiri dibukti kaki fitnah apa mau cerita.

Mahpuz Beam, hang sendiri kaki penipu apa mau cerita.

Kit Siang klentong, lu sendiri kaki klentong apa mau cerita.

Kaki-kaki di atas apa mau cerita.


Anonymous said...

. . .Saya merujuk kpd the edge ?
Ini hear say. Polis tak payah siasat. Isue ini the edge kena jawab.
Buang masa ni.

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates