July 4, 2009

6 Apabila Terdesak, Lim & Son Sanggup Meminta Tolong Kerajaan

Selama lebih seminggu kita dihidangkan dengan cerita Kampung Buah Pala atau lebih dikenali dengan panggilan "High Chapparal". Kawasan "High Chapparal" di Pulau Pinang tidak terkenal dengan lagenda filem koboinya, juga bukan kisah kepantasan Monalito menembak dan juga bukan kejelitaan Victoria. Kes Kampung Buah Pala menjadi hangat apabila Mahkamah Persekutuan memutuskan bahawa pemaju, Nusmetro Ventures (P) Sdn Bhd berhak untuk membangunkan kawasan berkenaan dan menghalau penduduk setinggan di situ yang rata-ratanya berketurunan India.

DAP yang selama ini merasa bongkak dan takbur kerana berjaya merampas Pulau Pinang daripada Barisan Nasional, kini merasa amat kerdil dengan isu Kampung Buah Pala yang mempunyai kepadatan pendudukan yang tidak sampai seribu orang. Sebelum ini DAP dengan bongkaknya telah menghidangkan cerita-cerita kejayaannya membawa pelabur ke Pulau Pinang, walaupun usaha tersebut telah diusahakan oleh Kerajaan terdahulu di bawah pimpinan TS Koh Soo Kun.

Kenapa apabila sudah tersepit dengan kes Kampung Buah Pala, bantuan daripada Kerajaan Persekutuan di bawah Barisan Nasional ditagih. Kenapa tidak diselesaikan bersama gabungan parti pembangkang seperti Parti Kena Reject (PKR) dan Parti Angguk Saja (PAS)? Di manakah hilangnya Datuk Seri Anwar bin Ibrahim yang gah memberitahu dunia bahawa beliau seorang ahli ekonomi yang terkenal, walaupun hanya belajar Sarjana Muda Bahasa dan mendapat Kelas Ketiga? Rayuan Lim Guan Eng boleh dibaca di Bernama, di sini. Rayuan ayahnya pula, Lim Kit Siang boleh ditonton melalui video yang disediakan oleh akhbar portal terbaru yang semakin mendapat tempat, Malaysian Mirror. Video klip berkenaan di sini.

Kenapakah Kerajaan Persekutuan harus membantu Kerajaan DAP di Pulau Pinang. Memang betul Kerajaan Barisan Nasional di bawah TS Koh Soo Kun telah meluluskan projek berkenaan. Tetapi bukankah DAP sendiri yang telah berjanji kepada penduduk Kampung Buah Pala untuk menyelesaikan masalah berkenaan menjelang PRU12 melalui kempen-kempennya? Bukankah disebabkan kelulusan tersebut undi Barisan Nasional hilang dan disebabkan janji-janji manis DAP juga telah menyebabkan penduduk Kampung Buah Pala memenangkan DAP di dalam PRU12. Kenapa Kerajaan Pusat Barisan Nasional hendak bertanggungjawab mengenai isu ini? Tidak malukah Lim Kit Siang dan anaknya Lim Guan Eng membuat rayuan. Sendiri berjanji, sendiri selesailah!! Kalau benda sekecil inipun hendak minta tolong Kerajaan Barisan Nasional, apa kata lebih baik Pulau Pinang diserahkan kepada Kerajaan Barisan Nasional untuk diperintah. Ada berani???

6 Betulkah Apa Yang Kubaca ... Atau Apakah Wayang Lagi?

Belumpun reda kemelut antara DAP dengan PKR berhubung isu pelucutan jawatan ahli Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) Johari Kassim dari PKR, kini timbul pula dakwaan salah guna kuasa terhadap seorang ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dari PKR. Dakwaan itu dibuat oleh ahli parlimen Jelutong, Jeff Ooi dari DAP berkaitan cubaan ahli majlis berkenaan membatalkan arahan berhenti kerja yang dikeluarkan MPPP terhadap sebuah syarikat pemaju perumahan di kawasan Jelutong.

Sumber: Malaysiakini.
Berkelip-kelip membaca laporan akhbar "online" Malaysiakini di atas. Untuk membuat pengesahan saya membaca sekali lagi. Hah! Memang betul. Yang membuat laporan, Ahli Parlimen Jelutong - dari DAP, yang dituduh ahli Majlis MPSP - dari PKR. Betul ke ni?

Saya rasa berita ini tidak benar. Marah benar Ketua Pembangkang, Brother Anwar bin Ibrahim mendengar perkara begini. Ini semua UMNO punya angkara. Ini semua kerana UMNO tidak senang dengan pakatan pembangkang yang amat kuat. Amat kuat? Oh ya seperti yang berlaku di Selangor, Perak dan terbaru Kedah ye Datuk Seri?

Bohong ... bohong. Ini semua fitnah dari pihak UMNO yang melega-lagakan Pakatan Pembangkang. Betul ke Datuk Seri. Orang UMNO tidak komen apapun. Oh ya, Datuk Seri, mungkin Jeff Ooi salah orang kot. Orang PKRkan baik-baik. Suci bersih sesuci embun pagi, ye tak. Oh ya, saya terlupa Datuk Seri, PKR kan golongan-golongan orang kena "reject" dari UMNO, UMNOpun tak mahu. Perangai lebih hodoh dari UMNO ye tak? Tak betul, tak palah ...

Ini adalah mainan media yang tidak senang dengan Pakatan Pembangkang yang haram dan tidak berdaftar! Media yang sengaja menggembar-gemburkan dan memperbesarkan isu. Mainan media Datuk Seri? Berita ini saya kutip dari Malaysiakini, portal web yang menyokong kuat parti pembangkang. Bukan Utusan Malaysia, Berita Harian atau Agendadaily.

Tak pa ... tak pa Cik noo ... ini hanyalah ibarat ribut yang berkocak dalam cawan. Tak pa ... Tak pa ...

Suka hati Datuk Serilah. Si lunci terjun dengan labu-labunya. Biarkan ... Biarkan ... Kusangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Ku sangka dapat bertahan hingga PRU13, rupanya berterabai di tengah jalan.

0 Owen Is Reds

Michael Owen spoke to MUTV ten minutes after signing for United. Here's a transcript of his first exclusive interview with Mandy Henry...

How does it feel to have signed for Manchester United?

It feels great. I never even had it in my wildest dreams really but then I got the call from the manager (Sir Alex) to come and meet him. It was a shock but I’m obviously really happy and things have moved quickly since then.

Players probably don’t need much persuasion to move to a club like United but what did the manager have to say to you?

We just discussed football really and the pros and cons of signing myself. Thankfully there were more pros than cons. From my point of view, I just wanted to talk about football so we left David Gill and my agent to talk about the rest. Then it was a case of show me the paperwork and where I have to sign. I’m delighted to have signed.

I presume at the end of last season you didn’t think you’d be playing for Manchester United this season?

No, I probably had a poor spell up at Newcastle but prior to that, my career was very good and I’m sure a top club like this can reignite my career. Hopefully I can score a few goals and help the team to more success.

July 3, 2009

7 Wakil Rakyat Tak Buat Kerja Ke?

Gambar Hiasan. Wakil-wakil rakyat yang penat bekerja sehingga tertidur sewaktu ceramah Anwar Berahi.

Saya berada di Bangunan Perdana Putra, Putrajaya pagi tadi kerana hendak menghadiri mesyuarat di sana. Ketika berada di dalam Bilik Kawalan Keselamatan untuk mengambil pas, kebetulan di hadapan saya ada seorang wanita berpangkat kakak yang turut datang untuk berurusan. Katanya kepada pengawal yang bertugas, kedatangannya dari Pahang untuk mendapatkan pengesahan borang biasiswa anaknya. Pengawal-pengawal yang bertugas di situ dengan sopan tidak memberikan pas kebenaran masuk kerana kebetulan pagi tadi DS Najib sedang menghadiri mesyuarat kabinet.

Apabila melihat keadaannya yang resah gelisah dan membuat panggilan telefon ke sini sana, saya menegurnya dan bertanyakan sekadar kalau dapat menolong. Saya bertanyakan kenapa disebabkan borang biasiswa, beliau telah bersusah payah datang dari Pahang? Katanya, beliau telah berjumpa dengan wakil rakyat kawasannya dan wakil rakyat berkenaan tidak memperdulikan rintihannya. Wakil Rakyat berkenaan mengarahkan beliau berjumpa dengan DS Najib sekiranya permohonannya hendak diproses dengan cepat.

Apa yang hendak saya tekankan daripada episod di atas adalah dimanakah etika wakil rakyat berkenaan sama ada beliau dari pihak kerajaan atau daripada pihak pembangkang. Kalau setakat permohonan biasiswapun hendak diselesaikan oleh DS Najib, apa kerja wakil rakyat? Beliau bukan sahaja tidak cekap dan amanah menjalankan tugas yang diberikan, tetapi mungkin telah mencalarkan nama DS Najib. Bayangkan wanita berkenaan pulang ke tempatnya dan berkata DS Najib amat sombong kerana tidak mahu bertemu dengannya.

1 Bangkang ... Bangkang ... Bangkang ... Ini Saja Kerja Pembangkang

PAS berpendapat Biasiswa Nasional di bawah Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) yang bakal diperkenalkan tahun hadapan tidak mengikut prinsip keadilan yang menyeluruh. Ini kerana, sebagaimana yang diumumkan oleh media arus perdana, pemberiannya adalah berdasarkan kepada sistem meritokrasi sepenuhnya. Demikian kata Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dalam satu kenyataannya kepada Harakahdaily.

Sumber: Haprakdaily.
Kekadang saya rasa geli hati melihat gelagat pembangkang. Apa sahaja usaha dan pembaharuan yang dilakukan oleh Kerajaan yang memerintah akan dibangkang. Sama ada betul atau tidak belakang kira. Janji bangkang. Kalau bangkang, tidak pula disertakan dengan cadangan-cadangan yang boleh memantapkan sesuatu isu tersebut.

Yang terbaru adalah isu Biasiswa Nasional di bawah JPA. DS Haji Hadi turut juga membangkang. Namun tiada rasional diberikan melainkan katanya, "Sekiranya keadaan ini berlaku, maka Parti Islam SeMalaysia (PAS) berpendapat bahawa kaedah pemberian biasiswa ini adalah tidak berasaskan kepada prinsip keadilan yang menyeluruh". Bagaimana prinsip keadilan yang menyeluruh? Adakah ianya bermaksud berikan semua biasiswa kepada anak-anak penyokong pembangkang, baru dikatakan adil.

Di dalam situasi politik semasa, tidak salah untuk membangkang dan mempunyai perbezaan pendapat. Bukankah lebih baik disertakan dengan fakta dan idea yang lebih baik untuk mengatasi atau mengantipakai isu tersebut. Ini baru dikatakan politik bijak atau "intelligent politic". Jangan jadi seperti Anwar Ibrahim. Sama ada ketika beliau menjawat jawatan di dalam kerajaan sehinggalah beliau menjadi Ketua Pembangkang yang tidak berparti, tidak ada satupun idea bernas yang datang darinya. Kalau adapun, bahasa baku. Itupun orang sudah tidak gunakan lagi.

Cuba pula kita lihat kepada isu yang tidak pernah kunjung padam iaitu PPSMI. Pihak-pihak NGO telah berjaya mengeluarkan fakta-fakta mengenai kemerosotan pelajar-pelajar luar bandar, setelah kerajaan mengarahkan pembelanjaran Sains dan Matematik di dalam Bahasa English. Mereka telah berusaha untuk mempertabatkan Bahasa Melayu walaupun kekadang nampak agak jengkel duduk sepentas dengan pihak pembangkang. Namun itu prinsip perjuangan mereka untuk mencapai kejayaan.

Mungkin dengan fakta-fakta yang kuat dan jalan penyelesaian yang diberikan, tidak mustahil Kementerian Pendidikan di bawah Menteri yang baru, TS Muhyiddin Yassin akan dapat menerima fakta-fakta dan jalan penyelesaian yang telah diusulkan. Tidak mustahil, saya katakan tidak mustahil Kementerian Pendidikan akan memansuhkan PPSMI! Kita tidak mahu pula selepas ini Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang atau DS Haji Hadi berkokok kegembiraan dan mendabik dada apabila kerajaan menghapuskan PPSMI. Biasalah puak-puak ini. Apa sahaja isu hendak dijadikan modal politik walaupun PPSMI diperjuangkan oleh pecinta-pecinta Bahasa Melayu.

July 2, 2009

13 Tahniah Datuk Seri Azizan Abdul Razak!

Saya "tabik spring" kepada Menteri Besar Kedah, DS Azizan Abdul Razak yang bertegas dengan pendiriannya tidak berkompromi dengan DAP Kedah/Perlis sehingga memaksa DAP keluar dari Pakatan Pemerintah di Kedah. Lihat Malaysiakini, di sini. Keberanian dan ketegasan DS Azizan harus dipuji kerana kerana pusat penyembelihan babi itu perlu dirobohkan atau ditempatkan dikawasan yang kurang kepadatan penduduknya. Ianya untuk mengelakkan pencemaran najis dan kotoran babi dan penyakit-penyakit yang yang dibawa oleh binatang tersebut. Ketegasan dan keberanian DS Azizan mengundang persoalan berikut:

1. Di saat negara sedang mengalami kemelesetan ekonomi, negara menghadapi masalah selsema babi yang serius dan rakyat Kedah perlukan pembangunan rohani dan jasmani, DAP Kedah/Perlis yang dikepalai oleh Pengerusi DAP Babi Kedah/Perlis, Thomas Su hanya mementingkan masalah tempat penyembelihan Babi diroboh!

2. Wajarkah gelaran Mursyidul Am diberikan kepada DS Azizan Abdul Razak memandangkan beliau seorang yang tegas mempertahankan Islam. Bukannya seperti Mursyidul Am yang ada sekarang yang selalu tunduk dengan rakan syaitannya dan Peliwat Tegar.

3. DAP Kedah/Perlis yang terdiri daripada golongan minoriti begitu berani keluar dari Pakatan Pemerintah negeri hanya kerana Babi, apakah Pas Pulau Pinang begitu dayus untuk berlindung dengan rakan syaitannya di Pulau Pinang sehingga ditindas, diketuk kepala dan dijadikan pecacai oleh Batang Keldaian Rakyat dan Parti Syaitan?

4. Adakah Pas di peringkat negeri dan pusat masih lagi hendak mempercayai Parti yang sanggup menikam belakang hanya kerana Babi. Mungkin Allah hendak memberi petunjuk kepada parti Pas setelah parti itu menikam UMNO dari belakang di dalam isu Kerajaan Perpaduan, dengan mengaibkan Pas dengan isu parti itu ditikam dari belakang hanya kerana Babi!

5. Adakah Mursyidul Am Pas akan memanggil DS Azizan sebagai sampah kerana meroboh tempat penyembelihan babi di Mergong, Kedah kepunyaan sahabat-sahabat syaitannya?

Sekali lagi, DS Azizan Abdul Razak, TAHNIAH!!! Saya bangga menjadi rakyat Kedah.

Gambar Hiasan. Dipetik dari akhbar Utusan Malaysia bertarikh 02 Julai 2009. Alangkah indah Melayu dan Islam bersatu!

July 1, 2009

5 Penghinaan Kepada Masyarakat Manek Urai

PAS mendakwa penduduk di Manik Urai yang akan memilih Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) baru mereka pada pilihan raya kecil 14 Julai ini, tidak memerlukan wakil rakyat yang berpendidikan tinggi. Pengarah Pilihan Raya PAS Kelantan Abdul Fattah Harun berkata tidak seperti anggota Parlimen yang mempunyai tanggungjawab di peringkat persekutuan, tugas Adun hanya terhad di kawasan yang diwakilinya sahaja. "Wakil rakyat tidak semestinya berpendidikan tinggi. Lainlah sekiranya dia adalah wakil kerajaan Persekutuan (anggota Parlimen). Pengundi Manik Urai boleh terima dan tidak mengira isu pendidikan. Wakil rakyat nak jumpa (wakil) kerajaan tidak semestinya ada pendidikan tinggi," katanya kepada pemberita selepas berakhirnya persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini, hari ini.
Sumber: Bernama.
Tak tahulah bagi orang lain. Bagi saya kenyataan daripada Abdul Fattah Harun merupakan satu penghinaan kepada masyarakat Manek Urai. Adakah ini bermakna:

1. Orang Manek Urai merupakan orang-orang pendalaman yang tidak memerlukan pemimpin yang berkualiti? Adakah Pas berpendapat cukuplah letakkan calon lululsan Lower Certificate of Examination L.C.E (sekarang Sijil Rendah Pelajaran) di Manek Urai, orang-orang di sana bodoh-bodoh belaka?

2. Kenapa tidak mencalonkan pemimpin yang berpendidikan tinggi. Kenapa di tempat-tempat lain Pas sibuk mementingkan pendidikan seseorang calon? Letak sahaja pemborong ikan atau penternak ayam, pasti menang. Bukankah menghina mentaliti penduduk Manek Urai?

3. Adakah masalah yang dihadapi oleh Manek Urai seperti pembangunan modal insan dan pembangunan material di Manek Urai tidak penting. Adakah Pas hanya bertujuan hendak memenangi pilihanraya tanpa mementingkan kemajuan dan kebajikan masyarakat setempat selepas memenangi kawasan berkenaan?

4. Apakah kriteria yang ditetapkan oleh Pas? Ahli Parlimen mesti lebih berpendidikan dan terpelajar daripada ADUN?

5. Sekiranya Pas tidak mementingkan pendidikan dan tidak malu dengan calonnya, kenapa Pas malu hendak memberitahu taraf pendidikan calonnya? Kenapa Pas sewaktu memperkenalkan calon Pas di Manek Urai, Mohd Fauzi Abdullah menjadi ADUN, Pas hanya menyentuh taraf pendidikan dan taraf pekerjaan adik beradik Mohd Fauzi, apa relevannya? Lihat laporan Haprakdaily di sini ...

5 Di Mana Anwar Berahi Al Juburi Berada Sewaktu Penyokong Tegar Ditahan?

Dua pelajar Universiti Malaya, yang dituduh menconteng dan cubaan membakar dewan semalam, akan dibebaskan hari ini selepas dijamin RM5,000 tiap seorang dengan seorang penjamin. Mohd Izzuddin Hilmi dan Mohd Syahruldeen Ahmad Rosli dituduh di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur petang sehingga tidak sempat membayar jamin akibat prosiding yang berakhir lewat 5.30 petang. Keluarga Mohd Izzuddin dan Mohd Syahruldeen masing-masing juga membayar ikat jamin RM500 lagi bagi kesalahan yang didakwa di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur.

Sumber: Malaysiakini.
1. Tiada kelibat pemimpin-pemimpin Pakatan Haram yang datang membantu pelajar-pelajar berkenaan, sedangkan merekalah pihak yang mula-mula menabur fitnah-fitnah berkenaan. Apabila pelajar-pelajar hingusan yang baru hendak mengenal hidup ini bertindak keterlaluan akibat dari momokan yang berterusan oleh Peliwat Tegar dan keldai-keldainya, maka mereka mula menjauhkan diri dan membasuh tangan sebersih-bersihnya. Ibarat melontar batu, sembunyi tangan. Siapa yang menjadi mangsanya?

2. Pelajar-pelajar berkenaan datangnya dari golongan sederhana. Ibu bapa menghantar anak-anak mereka belajar dengan tujuan supaya mereka boleh mengubah nasib keluarga. Apabila terlalu taksub dengan fitnah-fitnah yang dilemparkan oleh Anwar Berahi Al Juburi, masa depan kelima-lima mereka ini akan menjadi gelap. Harap-harapnya mereka-mereka ini dapat diterima oleh Anuar Berahi Al Juburi sebagai "pembacuh kopi".

3. Cucu Tok Selampit menyarankan mereka ini dibuang atau digantung pengajian di universiti. Menuduh atau membuat fitnah serta memalukan pihak universiti adalah termasuk di dalam salah satu peraturan AUKU. Mereka ini tidak wajar diberi tempat untuk belajar kerana mereka ini lebih berminat untuk membuat kerosakan dan membuat onar. Apatah lagi mendapat biasiswa atau pinjaman dari kerajaan yang mereka fitnah, maki dan hina.

4. Seret mereka-mereka ini ke muka pengadilan. Hadapkan mereka ke mahkamah atas tuduhan menghasut dan memfitnah. Biarkan Anwar Berahi Al Juburi membantu mereka dengan mengemukakan bukti bahawa DS Rosmah Mansor adalah pembunuh Altantunya dan dalang di sebalik perancangan pembunuhan wanita Mongolia berkenaan. Sekiranya Anwar Berahi Al Juburi maupun pelajar-pelajar berkenaan gagal mengemukakan bukti, sumbat mereka-mereka ini ke penjara. Biarlah 5 ekor keldai Al Juburi ini menjadi contoh dan tauladan kepada yang lain supaya jangan memfitnah sesuka hati.

June 30, 2009

7 Konsep 1Kelantan Yang Diamalkan Pas

Patung Buddha Duduk, Tumpat, Kelantan
Dasar Membangun Bersama Islam yang dilaksana kerajaan Kelantan sejak 1990 ternyata turut diterima rakyat pelbagai kaum di negeri ini. Di mana ia mencerminkan seakan-akan konsep 1Kelantan apabila semua kaum dapat hidup dalam keadaan aman dan sentosa di bawah dasar tersebut. Sedangkan konsep 1Malaysia baru diperkenalkan Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Razak selepas mengambil alih teraju pentadbiran negara daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi April lalu. Anggota Exco kerajaan negeri, Dato' Anuar Tan Abdullah berkata, kerajaan Barisan Nasional (BN) baru sedar konsep tersebut sedangkan ia sudah lama diamalkan di Kelantan kini hampir 20 tahun

Sumber: Haprakdaily.
Berikut adalah fakta-fakta mengenai 1Kelantan yang tidak didedahkan oleh Anuar Tan Abdullah:

1. Berikan nama satu masjid yang kerajaan Pas telah dirikan semasa pemerintahannya yang kononnya Dasar Membangun Bersama Islam. Apakah masjid besar dan moden yang boleh dibanggakan oleh rakyat Kelantan?

2. Semasa kerajaan BN mentadbir Kelantan, permohonan kaum keturunan Siam untuk membina sebuah berhala di Kampung Berok, Pasir Mas tidak diluluskan kerana ketinggiannya yang agak menonjol. Setelah berkali-kali memohon, maka kerajaan BN meluluskan dengan syarat:
  • Berhala itu tidak boleh dibuat menegak, tetapi perlulah dibaringkan.
  • Berhala hendaklah terlindung agar tidak mengganggu kaum Melayu Islam di sekitarnya.
Apabila "Kerajaan Islam" Pas mentadbir semakin banyak projek berhala yang diluluskan di Kelantan. Berhala duduk yang berada di Jong Bakar, Tumpat telah diluluskan walaupun ketinggiannya menyamai 5 atau 6 tingkat bangunan.

3. Berhala Buddha terbesar di Asia Tenggara di Kampung Tawang, Bachok. Ketinggian berhala ini menyamai 12 tingkat bangunan iaitu melebihi 100 kaki dan diletakkan secara berdiri. Berhala ini dibina betul-betul bertentangan dengan kiblat solat. Pelancaran perasmian tokong Buddha itu akan disempurnakan oleh Exco kerajaan negeri, Dato' Anuar Tan Abdullah sendiri pada 6 Jun 2009.

Inikah Dasar Membangun Bersama Islam yang diamalkan oleh Parti Angguk Saja (Pas) Kelantan?

1 Cakap Depan Lain, Main Belakang Lain

Apabila Anwar Berahi Al Juburi mengatakan BN akan main kotor di Manek Urai, itu bermakna beliau telahpun mengarahkan semua jentera parti Pakatan Haram dan kesemua blogger-blogger upahannya untuk menabur fitnah dan "personal character assassin" kepada calon BN bagi Manek Urai, Tuan Aziz Tuan Mat. Anwar Berahi adalah seorang yang pakar di dalam menggunakan pendekatan "reverse psychology". Lihat lakonan percakapannya di sini:
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin bahawa PAS akan mengekalkan kerusi DUN Manek Urai dalam pilihanraya kecil 14 Julai ini walaupun BN didakwanya aktif menjalankan kempen memburukkan Pakatan Rakyat.

Sumber: Malaysiakini.
Pakatan Haram yang diketuai oleh Anwar Berahi tidak mempunyai agenda yang hendak diutarakan di Manek Urai, baik agenda sosial maupun agenda pembangunan. Beliau sedar calon yang diketengahkan oleh BN jauh lebih baik dari calon yang diketengahkan oleh Pas. Sumber-sumber dalaman dari ahli majlis tertinggi Batang Keadilan Rakyat memberitahu Cucu Tok Selampit bahawa Anwar Berahi merasa begitu kecewa dengan calon pilihan Pas. Menurut sumber itu lagi, Anwar Ibrahim mahukan seorang calon yang berpendidikan dan bukannya calon yang setakat "pass" LCE" (atau dipanggil Sijil Rendah Pelajaran sekarang) dan bekerja sebagai pmborong ikan. Demi menjaga maruahnya, beliau terpaksa bersetuju dan mengarahkan supaya "personal political assassination" dilakukan ke atas Tuan Aziz yang secara langsung akan menaikkan calon Pas. Beliau tidak mahu rekod kemenangannya di PRK terjejas disebabkan pemborong ikan ini,

Juak-juak Anwar Berahi telah mula memainkan peranannya. Blogger-blogger upahan telah mula memasukkan jarum masing-masing. Fitnah-fitnah yang ditaburkan tanpa mengemukakan sebarang bukti dilancarkan. Kalau tidak percaya lihat blog ini, ini dan ini dan banyak lagi blog-blog pro pembangkang yang berbayar yang lain. Malaysiakini telah melaporkan penafikan fitnah-fitnah dari kaum munafik, di sini. Blog Cucu Tok Selampit akan memastikan fitnah-fitnah yang dilemparkan oleh blogger-blogger berbayar ini akan dijawab dan ditangkis secara hikmah dan bijaksana dengan disokong oleh bukti-bukti. Ini bagi membuktikan bahawa Anwar Berahi bersama-sama Pakatan Haramnya merupakan tonggak utama perpecahan umat manusia di bumi Malaysia yang kita cintai ini.

June 29, 2009

7 Hidung Tak Mancung, Pipi Tersorong-Sorong

Keadaan TG Nik Aziz Apabila Mengetahui DS Najib Menolak Pelawaan Debat

Apabila DS Najib dengan merendah diri menerima pelawaan DS Haji Hadi Awang untuk berbincang, DS Najib telah ditikam dari belakang dan dihina mengatakan bahawa UMNO dan DS Najib telah merancang untuk memporak-perandakan Pakatan Haram. Apabila DS Najib buat tak tahu pelawaan TG Nik Aziz untuk mengadakan debat terbuka, kenapa TG Nik Aziz seperti gila meroyan dan merasa kecewa? Berita penuh dapat dilihat di The Star seperti berikut:
PAS spiritual leader Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat expresed disappointment that Umno had shot down his suggestion for a debate with Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak over the PAS-Umno spat. He said his letter on the proposal had yet to be sent to Najib as his political secretary was overseas and would only be back on Wednesday. “I am sorry and sad that Umno did not even consider the matter, but had simply shot it down,” he told reporters during a break in the State Assembly sitting. Nik Abdul Aziz, who is also Kelantan Mentri Besar, was asked to comment on media reports that Umno was not keen on the debate as it would “further confuse the Malays and worsen matters.” To a question, Nik Abdul Aziz said having a debate would have put the PAS-Umno spat in a clearer perspective.

Kenapakah beliau perlukan perdebatan ini. Bukankah beliau boleh mengutuk, menghina dan memaki hamun UMNO dengan mengeluarkan apa sahaja fatwa yang diinginkannya di atas pentas-pentas ceramah Pas. Untuk apa dia perlu berjumpa dengan DS Najib? Kenapakah beliau hendak berjumpa dengan pengasas Ajaran Ayah Pin dan komunis seperti yang didakwa olehnya. Tidakkah cukup dengan perbincangan dengan sahabat-sahabat syaitannya? Kenapa dia merasa bimbang perdebatan ini tidak akan terjadi?

Kenapakah perkara ini tidak dibawa kepada dibincangkan di peringkat Jawatankuasa Pusat Pas? Adakah sifat diktator TG Nik Aziz menyebabkan perkara debat ini tidak perlu dibincangkan di peringkat Jawatankuasa Pusat. Lihat laporan Mstar di sini. Apa pula kata Tuan Presiden Pas?

"Saya mahu dapatkan penjelasan dulu ... saya kena hubungi (Nik Aziz) dulu."

Selepas dibelasah teruk kiri, kanan, depan dan belakang oleh Anwar Berahi, Lim Kit Siang Ikan dan orang-orang partinya, Tuan Presiden sudah tidak berani bersuara lagi!

June 28, 2009

8 TG Nik Aziz Hendak Ajak DS Najib Berdebat? Buang Tabiat Ke Apa?

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menjemput Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengadakan debat terbuka bagi menyelesaikan kekalutan politik yang berlaku sejak sekian lama antara Umno dengan PAS. Menteri Besar Kelantan itu juga berkata draf surat jemputan rasmi kepada Presiden Umno untuk mengadakan perdebatan itu telah siap dirangka dan akan dihantar dalam tempoh terdekat.

Sumber: Bernama.
Tok Guru ketika bercakap kepada lidah resmi bercabang Haprakdaily berkata:

"Saya nak minta Presiden Umno berdepan dengan saya bulat-bulat, secara terbuka, tidak secara sulit kerana perkara ini telah terbuka secara umum sejak 1951, tak habis-habis. Saya mahu penjelasan kerana apa Umno tolak Islam dan kerana apa Umno lawan PAS sedangkan PAS ini guna Islam (dalam dasar parti, perjuangan dan pemerintahannya). Saya nak tahu, tak kena di mana (ajaran) Islam menyebabkan Umno menolak Islam, sebaliknya guna (mengambil sistem) sekular dan kebangsaan."

Saya tahu Tok Guru sudah nyanyuk. Saya tak tahu sejak bila UMNO menolak Islam. Yang saya tahu salah seorang pemimpin Pas, Nizar "The Puppet" Jamaluddin pernah berkata di dalam Persidangan Dewan Undangan Negeri Perak, "Cuba cari di dalam perlembagaan Pas, di mana tercatitnya Pas hendak mendirikan negara Islam".

Siapakah menubuhkan Bank Islam, Universiti Islam, Pusat Rawatan Islam, Sistem Kewangan Dan Pasaran Islam dan lain-lain lagi? Siapakah yang memertabatkan Islam di Malaysia? Pas? Kalau setakat ceramah pakai serban sebesar bakul bercakap pasal Islam sambil memaki hamun itu bukannya dinamakan menegakkan Islam Tok Guru. Pajak Gadai Ar Rahnu di Kelantan? Itupun pinjam dari idea UMNO.

Saya ada beberapa persoalan dan saranan untuk TG Nik Aziz berkenaan isu debat:

1. Rasanya tajuk debat tidak begitu sesuailah Tok Guru. Apa kata kita letak tajuk debat sebagai "Kenapa Pas telah bertukar kepada Parti Angguk Saja?" atau " Kenapa Pas Berkawan Dengan Syaitan?" atau "Kenapa Pas Telah Menjadi Parti Sesat?" atau "Kenapa Pas Menyokong Penzina Dan Peliwat?" atau "Kenapa Saya Hendak Jadi Menteri Besar Kelantan Sampai Mati?

2. Tok Guru hendak berdebat dalam Bahasa Malaysia atau Bahasa English. Oh maafkan saya. Orang-orang Pas bencikan bahasa English. Tak pa. Kita guna Bahasa Malaysia. Bukan loghat Kelantan. Nanti tak paham pula makcik dan pakcik dari Ceruk Tok Kun atau Padang Mat Sirat dan sebagainya. Demo-demo, kawe-kawe, sokmo dan perkataan-perkataan seerti dengannya tidak boleh digunakan.

3. Tidak boleh maki-maki dan marah-marah. Kami tahu Tok Guru adalah seorang diktator yang mahukan semua pengikutnya mendengar cakap Tok Guru. Kalau mereka tak mahu dengar, Tok Guru marah-marah dan keluarkan kata-kata kesat. Panggil mereka sampah, taghut, firaun dan sebagainya. Tak boleh maki hamun tau. Nanti Tok Guru kena kad merah.

4. Saya rasa tidak payahlah DS Najib sampai hendak membuang masa berdebat dengan Tok Guru. Tok Guru bolehlah, 24 jam hendak berpolitik. Cukuplah sekadar DS Najib menghantar rakyat marhaen seperti saya, yang cukup bersedia untuk menangkis hujah-hujah Tok Guru. Ada berani?

5. Dan yang paling utama, apabila sudah edarkan surat dan pekeliling, jangan pula jadi macam panglima perangnya, Husam Musa yang berdecit lari apabila hendak berdebat dengan Ezam Md Noor ... Chicken Run!

 

Cucu Tok Selampit Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates